eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bajnai Gordonnal is találkozik Barack Obama Prágában

Kelet- és Közép-Európa vezetőivel, köztük Bajnai Gordon magyar kormányfővel is találkozik Prágában Barack Obama amerikai elnök - erősítették meg csütörtöki hírügynökségi jelentések.

Obama és orosz partnere, Dmitrij Medvegyev április 8-án írja alá Csehország fővárosában a hadászati fegyverrendszerek csökkentését célzó új START-szerződést. Jól informált prágai források tájékoztatása szerint az egykoron a szovjet befolyási övezethez tartozó országok vezetői meghívást kaptak az aláírási ünnepségre.

Az amerikai fél meghívását a magyar miniszterelnök mellett Donald Tusk lengyel kormányfő és Traian Basescu román köztársasági elnök már elfogadta. Prágába várják Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Bulgária és a balti köztársaságok vezetőit is. Az aláírási ceremónia után az Egyesült Államok prágai nagykövetének rezidenciáján tartják majd Obama és a közép-kelet-európai vezetők megbeszélését.

A cseh sajtó már kedden tudni vélte, hogy Obama az eredetileg tervezettnél valamivel hosszabb időt tölt Prágában, és a START-szerződés aláírásán kívül közép- és kelet-európai országok vezetőivel is találkozik. Diplomáciai források szerint Obama a találkozón arról biztosítaná partnereit, hogy az amerikai-orosz kapcsolatok javulása nem a közép-európai országok rovására történik.

Jan Kohout cseh külügyminiszter csütörtökön közölte, hogy az amerikai és az orosz elnök kétoldalú megbeszélést folytat majd Václav Klaus cseh államfővel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×