INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A miniszterelnök szerint sikeres a válságkezelés

Infostart / InfoRádió
Sikeresnek nevezte a kormánya által végrehajtott válságkezelést a miniszterelnök. Jelképesnek tartja a várt és az előzetes adatok alapján közölt hiány közötti különbséget a pénzügyminiszter. Kormányra kerülése esetén fenntartaná a kilakoltatási moratóriumot a Fidesz. A nap hírösszefoglalója.

Sikeresnek nevezte a kormánya által végrehajtott válságkezelést a miniszterelnök. Bajnai Gordon a Parlamentben tartott nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarország a válság legnehezebb szakaszán túljutott, de a válság még nem ért véget. Ha a Fidesz kap bizalmat a választóktól, akkor azon lesz, hogy a jelenlegi kabinet intézkedései közül lehetőleg semmi ne lépjen érvénybe. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt elnöki stábjának vezetője azt mondta: az elmúlt egy, illetve nyolc év a katasztrófát jelentette Magyarország számára.

Elfogadta a kormány a közüzemi szolgáltatások fogyasztóinak védelmét erősítő javaslatcsomagot. A távirati iroda szerint az úgynevezett közüzemi kódex bevezetésével - hat hónapos türelmi idő után - egyszerűsödnek a gáz- illetve a villanyszámlák, és egységesebbé válik azok szerkezete.

Négy területen vár a nemzetközi versenyképességet javító intézkedéseket az új kormánytól az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Joint Venture Szövetség és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara. A közös nyilatkozat ismertetésekor Fekete István, a Joint Venture Szövetség elnöke azt mondta: a közigazgatási reformra, az adózásra, az oktatási és munkaügyi reformra, valamint az átláthatóságra vonatkozó ajánlásokat fogalmaztak meg a hazai és külföldi befektetők véleménye alapján.

A pénzügyminiszter szerint jelképes a különbség a várt és az előzetes adatok szerinti eredményszemléletű államháztartási hiány között. Oszkó Péter azután beszélt erről, hogy a Központi Statisztikai Hivatal közölte: tavaly 1.035 milliárd forint, vagyis a GDP 4 százaléka volt a kormányzati szektor hiánya. A pénzügyminiszter szerint az adatok azt igazolják, hogy a kormány takarékosan működött.

Kormányra kerülése esetén fenntartaná a kilakoltatási moratóriumot a Fidesz - közölte Veszprémben a párt miniszterelnök-jelöltje. Orbán Viktor hangsúlyozta: a legtöbben azért nem tudják fizetni hiteleiket, mert elvesztették munkahelyüket, ezért a nemzeti ügyek kormányának egyik legfontosabb célkitűzése a munkahelyek megvédése és új munkahelyek létrehozása lesz.

Kormányra kerülése esetén a Jobbik bankadót vezetne be, parlamenti vizsgálóbizottságot hozna létre a pénzintézetek tevékenységének vizsgálatára, és megtiltaná a kilakoltatásokat. Vona Gábor, a párt elnöke a Magyar Bankszövetség fővárosi székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte: a Jobbik a bankadó bevételeiből a hitelkárosultakat támogatná.

Már nyomtatják az áprilisi országgyűlési választás szavazólapjait az Állami Nyomdában - közölte az Országos Választási Iroda vezetőjének szervezési helyettese. Zubor András elmondta: 8 és fél millió darab szavazólapot, az ugyanannyi borítékot, valamint a többi választási kelléket keddtől szállítják ki a megyeszékhelyekre, illetve az egyéni választókerület székhelyére, ahonnan később továbbítják a dokumentumokat a mintegy 11 ezer szavazókörbe.

Az Alkotmánybíróság szerint nem lehet jogalkotási joga a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének. A testület állásfoglalása alapján alkotmányellenes az a tavaly decemberben hozott törvény, amely a PSZÁF elnökét rendelkezéskiadási joggal ruházta volna fel, így a jogszabályt megsemmisítette.

Az ombudsman szerint sértik az emberi méltósághoz való jogot az előzetesben fogvatartottak körülményei. Szabó Máté azután adta ki erről szóló közleményét, hogy a Venyige utcai börtönben megállapította: az intézmény kihasználtsága 200 százalékos, és az előzetesben lévők helyzete rosszabb, mint az elítélteké. Hangsúlyozta: jelezte kifogásait Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszternek, aki azonban vitatta megállapításait.

A római Szent Péter-székesegyházban a krizmaszentelő misével megkezdődtek a legfontosabb nagyheti szertartások húsvét ünnepe előtt. XVI. Benedek pápa megáldotta a betegek és keresztelendők olaját, illetve a bérmáláshoz szükséges krizmát az egész római egyházmegye számára. Rómában este a nagycsütörtöki mise keretében tartották a lábmosás hagyományos szertartását, arra emlékezve, amikor Jézus Krisztus az utolsó vacsora előtt megmosta a tizenkét apostol lábát.

A címlapról ajánljuk