eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az IMF kockázatokat lát a 2010-es magyar hiánycél teljesítésével kapcsolatban

A Nemzetközi Valutaalap (IMF), amely szerint Magyarország pénzügyi helyzete ugyan javult, kockázatokat lát a 2010-es hiánycél teljesítését illetően - derült ki a washingtoni székhelyű pénzintézet pénteken közzétett jelentéséből.

Az ország pénzügyi helyzete alapvetően erősödött, "de többet kell tenni azért, hogy a hiányt határozott csökkenő pályára állítsák" - olvasható a magyar készenléti hitelkeret ötödik felülvizsgálatáról szóló részletes szakértői jelentésben, amelyet az intézet igazgatósága a héten hagyott jóvá.

A befektetői bizalom visszatérőben van, és a gazdaság a felépülés útjára lépett, de a költségvetési politika további szigorítására van szükség a középtávú makrogazdasági stabilitás és növekedés biztosítására. Magyarország stabilizációját megzavarhatja, ha növekszik a nemzetközi pénzügyi feszültség, tekintettel a törékeny globális pénzügyi helyzetre és a nagy finanszírozási igényekre.

Az IMF szerint további intézkedések lesznek szükségesek 2011-ben ahhoz, hogy a GDP 3 százaléka alá lehessen csökkenteni a költségvetési hiányt. Egyebek között javítani kell a bankrendszer felügyeletén és a bankok szabályozási keretén a pénzügyi stabilitás fenntarthatósága érdekében.

A jelentés a kockázatok között említette az önkormányzatok esetleges nagyobb költekezését a választás évében, a tömegközlekedés tervezettnél nagyobb támogatását, valamint a nemrégiben újból államosított Malév körüli bizonytalanságokat.

Az IMF szerint az áprilisi parlamenti választások további pénzügyi bizonytalanságot teremtenek. "Bizonytalanság kapcsolódik ahhoz, hogy milyen politikát fog folytatni az áprilisi választások után hatalomra kerülő kormány" - írta az IMF, konkrétan megemlítve: a kormány úgy dönthet, hogy átvállalja a MÁV vagy más állami tulajdonú vállalatok hiteleit részben vagy egészben.

A jelentés szerint az IMF szakértői találkoztak a vezető ellenzéki párt, a Fidesz gazdasági vezetésével is. A Fidesz képviselői kifejezték azon szándékukat, hogy idővel csökkenteni szándékoznak a hiányon, de konkrét célokról vagy politikáról nem beszéltek.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×