eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Sok minden már pénteken eldőlt a választással kapcsolatban

Péntek délután négy órakor lejárt az ajánlószelvény-gyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. Ezzel lezárult a választási eljárás egyik legvitatottabb része, a "nulladik fordulónak" is nevezett ajánlásgyűjtés.

Az LMP és az MDF is állíthat országos listát, derült ki péntek délutánra, a jelöltállítás határidejére. Az MSZP-nek már az összes listája kész, a Jobbik 17-nél, a Fidesz 16-nál tart.

Az Országos Választási Bizottság péntek délutáni négy órás adatai szerint az LMP-nek 10, az MDF-nek 11 területi listája van, így mindkét párt tud országos listát állítani.

Az LMP kampányfőnöke, Karácsony Gergely az MTV csütörtök esti műsorában úgy nyilatkozott: 99 százalék, hogy mindenütt tudnak listát állítani. A párt tagjai még az utolsó pillanatokban is gyűjtik a cédulákat, például Békés és Fejér megyében. Egyéni jelöltjük a szóvivő szerint mintegy 100 lesz, így a választókerületek valamivel több mint felében mindkét módon jelen lesznek.

A Választási Bizottság honlapján viszont eddig csak 59 egyéni jelöltjük szerepel, akiket 40 listás jelölt követ. Területi listából hivatalosan hármat állítottak, ám a jelöltek száma alapján jelenleg 10 területi listájuk lehetne, ami azt jelenti, hogy országos lista állítására is képesek - írta az Index.

Az MDF részéről Bokros Lajos a péntek reggeli Mokkában azt mondta, meglesz a 20 lista. Az OVB adatai szerint eddig 52 egyéni jelöltet és 87 listásat indítanak, illetve 5 területi listát tudtak állítani. Valójában a leadott nevek alapján nekik 11 területi listájuk állna meg, vagyis ők is rendelkeznek országos listával.

Az országgyűlési választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek eddig az időpontig sikerült összegyűjteniük 750 érvényes ajánlást, leadták a választási bizottságoknál és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

A péntek délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el.

Ezzel lezárult a választási eljárás egyik legvitatottabb része, a "nulladik fordulónak" is nevezett ajánlásgyűjtés - olvasható az MTI hírében.

Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a péntek délutáni határidő előtt adták le ajánlószelvényeiket, a választási bizottságok három napon belül, azaz legkésőbb hétfőn veszik nyilvántartásba.

A választási bizottságok döntéseit a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg az Országos Választási Iroda honlapján, a www.valasztas.hu-n. Mindezek alapján tehát bár a határidő 16 órakor lejárt, a www.valasztas.hu oldalon még egy ideig folyamatosan frissülnek a jelöltek számára vonatkozó adatok.

Emellett azoknak, akik pénteken, az utolsó napon adták le az ajánlószelvényeket, még számolniuk kell azzal is, hogy a jogorvoslati eljárás akár április 3-áig is eltarthat.

A pártok közül csak a Jobbik, az MSZP és a Fidesz-KDNP tudott mind a 176 egyéni választókerületben jelöltet állítani.

2006-ban 998 egyéni jelölt indult a parlamenti választáson, ebből 10 volt független, a többi egy vagy több párt - összesen 27 jelölőszervezet - támogatásával indult a megmérettetésen.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×