eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A brit kórházakban a látogatók nem ülhetnek le szeretteik ágyára

A brit kórházakban a látogatóknak szigorúan tilos leülni szeretteik ágyára, a kórterembe virágokat sem lehet bevinni.

El vannak tiltva a kórtermi ágyra való leüléstől az orvosok is. A rendelkezést a brit egészségügyi hatóságok azzal indokolják, hogy ezzel megóvják a betegeket a látogatók utcai öltözéke, valamint a kórházi köpenyeken lévő kórokozókkal terjesztett fertőzésektől.

A British Medical Journal (BMJ) legutóbbi számában Iona Heath, a brit háziorvosokat tömörítő Royal College of General Practitioners elnöke vitatja a tilalom jogosságát, amelyet igazságtalannak tart, mivel megfosztja a betegeket hozzátartozóik közelségétől. Ami a gyógyítókat illeti, ha leülnek páciensük ágyára, a beteg úgy érzi, hogy több időt és figyelmet szentel nekik kezelőorvosuk.

A brit egészségügyi minisztérium szerint a tilalmat egyes kórházak egyénileg vezették be. Ez jó gyakorlat lehet, hiszen így megelőzhetők bizonyos fertőzések, például a szuperbaktérium, az MRSA (methicillin-, oxacillinrezisztens staphylococcus aureus) továbbítása.

David Bates, a Harvard Egyetem professzora szerint, aki az Egészségügyi Világszervezetben a betegek biztonságával foglalkozó munkacsoportot vezeti, nincs tudomása arról, hogy a kórtermi ágyakon való üldögélés tilalma, vagy a virág száműzése a betegszobákból csökkentené a kórházi fertőzések számát.

Mint kiemelte, a kórházaknak inkább a bizonyítottan hatásos megelőzési módokra kellene koncentrálni: az antibiotikumok megfelelő alkalmazására és a kézmosásra helyezve a hangsúlyt.
David Bates hozzátette, hogy az amerikai kórházakban ismeretlenek az ilyen tilalmak.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×