eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gyurcsány Ferenc meglepte a szocialista pártot

Gyurcsány Ferenc országértékelőt tart. Szupergép Csillebércen. Büntetőpont szelíd lövészeknek. Varga István: Lehet az idén MotoGP futam. Egymilliárdnyi bélyeg. Nincs gyanúsított a kormánynegyed miatti botrányban - szemle a reggeli lapokból

Az Index azt írja, Magyarországért, a köztársaságért címmel tart országértékelő beszédet Gyurcsány Ferenc a Magyar Demokratikus Charta március 19-i nyilvános rendezvényén. Az ATV információi szerint a Charta ügyvivői a volt miniszterelnököt arra kérték fel, hogy adjon átfogó értékelést Magyarország állapotáról, az elmúlt évekről és beszéljen a szerinte kívánatos tennivalókról. Az Index értesülései szerint az MSZP-t meglepte a Gyurcsány-beszéd híre. Sem a pártban, sem Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt környezetében nem tudták, hogy mire készül a volt miniszterelnök. Egyik forrásuk úgy fogalmazott, hogy az év/országértékelő beszéd tartása eddig a miniszterelnök, illetve az ellenzéki pártvezető privilégiuma volt, még Mesterházyval sem mondattak ilyet.

A Népszabadság arról számol be, hogy tegnap mutatták be a Magyar Tudományos Akadémia csillebérci központjában a hazai kutatókat szolgáló legnagyobb, legerősebb számítógépet. A computer értéke 140 millió forint, a súlya 1270 kilogramm, és másodpercenként 6500 milliárd művelet végrehajtására képes. A berendezés létrehozását és működtetését az innovációs alap támogatja. A gép kapacitását elsősorban biológusok kötik le, a gép segítségével az asztma, az allergia és a leukémia genetikai hátterét kutatják.

A Magyar Nemzet azt írja, ma fogadhatja el a kormány az új, a jelenleginél szigorúbb fegyvertartási szabályokat. A jogszabályok szigorítása nyomán a sportlövőknek kötelező orvosi és pszichológiai vizsgálaton kellene részt venniük, továbbá csak három év után juthatnának saját fegyverhez. Felvetődik a kérdés, vajon lehet-e a mintegy ötezer versenyzőt és ugyanennyi hobbilövőt felelőssé tenni azért, ha egy fiatal azzal a szándékkal jelentkezik egy lövészklubba, hogy az ott elsajátított készségekkel és a fegyvertartáshoz szükséges minősítés megszerzésével mások életére törjön. A lap a Magyar Sportlövők Szövetségének elnökével közöl interjút.

Az Index azt írja, március első napjaiban alá kell írni a sávolyi motorpálya finanszírozásához szükséges hitelszerződést ahhoz, hogy az építkezést be lehessen fejezni augusztus 31-ig, és még az idén MotoGP-futamot lehessen rendezni Sávolyon. Varga István gazdasági miniszter szerint tárcája csak a hitelnyújtás koordinálásáért felel, a támogatásról szóló kormánydöntést megalapozó hatástanulmányt a Pricewaterhouse Coopers készítette és az Önkormányzati Minisztériumnál kell keresni. Vizsgálat egyébként volt, még 2008 első felében. Varga István arról nem tud, hogy újabb tanulmányokkal vizsgálták-e a válság hatásait, illetve a tényt, hogy már nem egy komplex turisztikai fejlesztésről, hanem csak egy motorpályáról van szó.

A Népszabadság azt írja, több mint egymilliárd forint értékű bélyegritkaságot mutatnak be péntektől Pécsett az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében megerősített védelem mellett megrendezett kiállításon. Még a budapesti Bélyegmúzeumban sem állították ki ezeket együtt a technikai feltételek hiánya miatt. Az érdeklődők megnézhetik a világ legelső bélyegét is.

A Napi Gazdaság azt írja, az elmúlt napokban számottevően megnövekedett a kereslet a nyugat-dunántúli régióban élő mezőgazdasági idénymunkások iránt Ausztriából és Szlovéniából. Főként képzett munkaerőt keresnek szőlészeti munkára. Persze emelkedik a feketén munkát vállalók aránya is a jó idő beköszöntével, és egyre többször lepleznek le illegális, engedéllyel nem rendelkező munkaközvetítőket a hatóságok.

A portfolió.hu arról ír, hogy a válság kitörése óta alig esett szó a garázsok piacáról, noha az esetenként több millió forintért kínált, néhány négyzetméteres ingatlanokból továbbra is bőségesen van kínálat a piacon, vevő viszont egyre kevesebb akad. Míg néhány évvel ezelőtt, az új építésű projektek aranykorában még az is megesett, hogy sorban álltak az új lakók a garázsokért, ma már sok esetben alig-alig lehet eladni azokat. A gazdasági hírportál annak jár utána, hogy érdemes most garázst venni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×