eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ki képviseli a liberálisokat?

Mind a négy meghívott párt, az MSZP, a Fidesz, az MDF és az LMP képviselője is úgy gondolja: pártja képviselni tudná a liberális gondolkodásúakat vagy azok egy részét a parlamentben.

 A Republikon Intézet által rendezett, a Millenáris Parkban tartott, Kire szavazzanak a liberálisok? című keddi budapesti vitán az MSZP-t Lendvai Ildikó pártelnök, a Fideszt Navracsics Tibor parlamenti frakcióvezető, az MDF-et Bokros Lajos, a párt miniszterelnök-jelöltje, míg az LMP-t Schiffer András, a párt országos listavezetője képviselte.

A vitára az SZDSZ nem kapott meghívást, de a nézőközönség soraiban feltűnt a párt több parlamenti képviselője, köztük Horn Gábor, Eörsi Mátyás, Gulyás József, Geberle Erzsébet valamint végighallgatta a beszélgetést a független Pettkó András is.

A rendezvényre, a székekre kirakott feliratok tanúsága szerint az érdeklődők és a sajtómunkatársak mellett meghívást kaptak a vitázók pártjainak szimpatizánsai is, akik így együtt megtöltötték a Millenáris Park Fogadó nevű épületének csarnokát.

Navracsics Tibor Baló György műsorvezető kérdésére azt mondta, hogy korábban a liberális választók egy része egyaránt megtalálható volt az SZDSZ, az MDF és a Fidesz támogatói között, de 1998-tól ezek egy része a Fideszhez pártolt át és ma is ott van a Fidesz mögött.

Megemlítette, hogy az SZDSZ a magyar liberális pártként definiálta önmagát, ennek alapján a liberális szavazót az SZDSZ szavazójaként lehetne megnevezni.

Fontosnak nevezte, hogy aki azért tartott ki végig az SZDSZ mellett, mert egyetértett Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány kitüntetésével és támogatta a 2006. október 23.-i "rendőrattakot", akkor "ezekre a liberális szavazókra a magam részéről és a Fidesz részéről köszönöm szépen nem tartunk igényt". Hozzátette, hogy azoknak a liberális szavazóknak viszont kérik a támogatását, akik szabad, erős és független Magyarországot szeretnének.

Lendvai Ildikó azt mondta, nem tudja hányan vannak a liberális szavazók, de azt tudja, hogy hol lehet őket megtalálni. A liberális szavazók négy alapértékeként a szuverenitás és a szabadságjogok védelmét, a modernizációt és a progresszív elkötelezettséget, a társadalmi különbségek csökkentését, valamint az állampolgárok felnőttként való kezelését nevezte meg.

Lendvai Ildikó azt is hangsúlyozta, hogy 2006-tal bezárólag valamennyi párt, köztük az MSZP is "optimistán túlvállalta magát a választási kampányokban". A pártelnök szerint viszont az MSZP volt az egyetlen az elmúlt négy évben, amely hajlandó volt "megfizetni az árát, hajlandó volt felelős döntéseket hozni, hogy akár fele népszerűségét és támogatottságát odaadta".

Schiffer András a moderátor kérdésére azt mondta, a szó hagyományos értelmében ma már nemcsak liberális, de konzervatív és szocialista választók sincsenek. Majd arról beszélt, hogy az LMP-ben találhatnak politikai otthonra azok, akik meg akarják őrizni az 1989-es jogállami forradalom értékeit, és akik számára elsőrangúan fontos az emberi jogok, az emberi méltóság védelme. Schiffer András szerint ők 300-500 ezren vannak.

Az LMP listavezetője aláhúzta: mára megdőlt az a felvetés, hogy az emberi jogi és a gazdasági liberalizmus együttesen képviselhető.

Ezt vitatva Bokros Lajos elmondta: a világgazdasági válság nem a piac bukása volt, azt torz állami beavatkozások okozták. "Nem lehet államosított gazdasággal keretezni egy demokratikus jogállamot" - fogalmazott.

Az LMP ügyvivője azt kérdezte Navracsics Tibortól, hogy tavasztól a Fidesz partner lesz-e abban, hogy mérsékeljék a túl nagyra nőtt miniszterelnöki hatalmat, és növeljék az Országgyűlés, az Állami Számvevőszék és az ombudsmanok ellenőrző szerepét.

Mint mondta, nem az alkotmánymódosítástól kell tartani, hanem attól, ha egy párt önállóan képes rá, illetve ha fennáll a veszélye, hogy a módosítással a közjogi berendezkedés tekintélyelvű irányba mozdul. Márpedig szerinte a Fidesz szabadságjogokkal kapcsolatos álláspontja "borulékony", és párt "furcsa cikcakkokat járt be". Navracsics Tibor válaszul azt mondta: megnyugtatja Schiffer Andrást, a Fidesznek nincsenek tekintélyuralmi törekvései.

Az LMP politikusa pártja fő törekvésének a korrupció elleni fellépést nevezte, ugyanis - szavai szerint - mára "oligarchák és félbűnözői csoportok lepték el a politikai mezőt".

Bokros Lajos arról beszélt: a szabadelvű választóknak ragaszkodniuk kell ahhoz, hogy a pártok ne folytassanak olyan politikát, ne tegyenek olyan ígéreteket, amelyek kárt okoznak az országnak. Példaként hozta a 2002-ben, a Medgyessy-kormány által végrehajtott száznapos programot, amelyről "előre tudható volt, hogy tönkre fogja tenni az országot".

Az MDF listavezetője azt mondta, pártja elsődleges célja a munkahelyteremtés, amit azonban nem az államtól, hanem a vállalkozásoktól várnak. Ehhez pedig az államháztartás, a közteherviselés, az oktatás és a nyugdíjrendszer egyidejű reformjára van szükség.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×