eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Csődbe mehet a Magyar Közút Zrt. - lapszemle

Fizetésképtelenné válhat a Magyar Közút Nonprofit Zrt., mivel a társaság a tervezett több mint kétszeresét költötte az állami közutak tisztítására, üzemeltetésére és karbantartására januárban - adta hírül a Népszabadság. A cég saját forrásaiból 2,5 hónapig, tavalyról áthúzódó követelései érvényesítésével legfeljebb május végéig őrizheti meg működőképességét.

Erről tájékoztatta néhány napja elfogadott határozatában a társaság igazgatósága a közlekedési tárca vezetőit - írja a Népszabadság. A dokumentumból kiderül az is: a pénzügyi zavarok oka, hogy a cég nem kötötte meg a működése finanszírozását lehetővé tevő szerződést a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központtal. Így miközben feladatait ellátja, nem jut hozzá az ezekre elkülönített forrásokhoz és számlát sem nyújthat be az Útpénztárnak. Az igazgatóság kezdeményezésére az MK felügyelőbizottsága szerdán rendkívüli ülésen tekinti át a társaság helyzetét, és veszi számba annak következményeit. Így egy esetleges csőd lehetőségét is.

A rendőrség hűtlen kezelés, az APEH adócsalás gyanúja miatt vizsgálódik. Az ügylet egyik főszereplője a Dataplex Kft., amely 2005-ig csupán vegetált, éppen hogy elboldogult a piacon. Az informatikai cégnek ekkor új tulajdonosa lett, a Bajnai Gordon vezette Wallis Rt. egyik leányvállalkozása ugyanis 2,33 milliárd forintért megvásárolta a társaságot. A vételárat döntően a CIB Bank hitelezte meg a Wallis-csoportnak. A tulajdonosi jogok ezt követően 2,4 milliárd forint ellenében három ciprusi céghez kerültek. A Dataplexet rövid idő alatt közpénzen kistafírozták, állami megrendelésekkel halmozták el. A cég piaci értéke a politika és a gazdasági élet szereplőinek közreműködése folytán egy szemvillanás alatt felértékelődött.

Az indexen interjút olvashatnak Molnár Lajos korábbi egészségügyi miniszterrel. A volt tárcavezető arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd és saját frakciója foglyává vált, és 2007 elején politikai okokból feladta az egészségügyi reform folytatását, a több-biztosítós rendszer bevezetését. Molnár Lajos most könyvet írt arról, mit jelentett a szocialista semmittevés politikája, miért nem kedvelte Draskovics Tibort és Kóka Jánost, és hogyan verekedett össze majdnem Gyurcsány Ferenccel. A politikus, aki 2007 óta nem nyilatkozott, most azt mondta, hogy az emberek már nem hiszik el, hogy az egészségügy ingyenes. Tudják, hogy ők fizetik. Ugyan nem a 300 forintos vizitdíjjal, de az adójukkal, a járulékkal és a hálapénzzel - tette hozzá.A Napi Gazdaságnak a bútorgyártók és -kereskedők komoly forgalomesésről számoltak be, fellendülésre legkorábban az év második felétől számítanak. Egy idén januárban, száz vidéki bútorüzlet tulajdonosának megkérdezésével végzett kutatás szerint háromnegyedük drasztikus 2009-es forgalomcsökkenésről számolt be, és csupán 9 százalékuk tapasztalt növekedést. A felmérés szerint a megkérdezettek 73 százaléka egyáltalán nem tapasztalt forgalomnövekedést az ünnepek előtt sem, ráadásul a vásárlók inkább az olcsóbb bútorokat keresték: itt 60, míg a drágább termékek körében 69 százalékos volt az átlagos csökkenés.

A Világgazdaság arról ír, hogy Egyiptom hazánk stratégiai partnerországa, Magyarország számára kaput jelenhet az arab világ felé - ez volt a legfontosabb közvetlen üzenete a kormányfő által vezetett mintegy negyven magyar üzletemberrel kiegészített kormányküldöttség februári kairói látogatásának. Az arab világ egy jó részében még jól emlékeznek a magyarokra, a magyar árukra és szolgáltatásokra. Ahogy a lapnak egy, az arab világot jól ismerő üzletember fogalmazott: ha valakit egyszer elfogadnak, befogadnak, akkor már nyert az üzleti ügye. Deés György üzletember, a Magyar-Egyiptomi Üzleti Tanács magyar elnöke arról beszélt, hogy ismét megteremtődtek idehaza az arab világban exportképes árualapok, a cégek egyre inkább ismét felfedezik az arab világot. Hozzátette: a víztisztítás, víztechnológia, környezetvédelmi szennyvízprojektek, buszrekonstrukciós programok, agrárprojektek, turisztikai fejlesztések, útfejlesztés terén számítanak a magyar partnerekre az arab országokban.

A penzcentrum.hu-n az autótulajdonosok kaphatnak hasznos tanácsokat. Gablini Gábor, a Gépjármű-Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke kiemelte, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági körülmények között fontos, hogy mindennek az alapja a rendszeres karbantartás, legyen az autó vadonatúj, vagy akár 20 éves, a rendszeresen karbantartott autók takarékosabban üzemelnek. Hozzátette: havi szinten a biztosítási díjakon is több ezer forintot lehetett spórolni. A 2008-as 40 ezer forintos átlagdíjakkal szemben a tavalyi kampány során átlagosan 25 ezer forintért szerződtek a biztosítót váltó ügyfelek. Bár casco biztosítással csak minden ötödik autós rendelkezik, egy balesetmentes év és egy új szerződés akár 10-35 százalékkal is csökkentheti a 2009-ben átlagosan már százezer forint alatti éves díjat.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×