eur:
397.18
usd:
356.59
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Valószínűleg nem elmebeteg a tömeggyilkosságot tervező egyetemista

A valóság és a fantázia világának határán mozoghat, de beismerő vallomása alapján valószínűleg nem elmebeteg a huszonkét ember megölését tervező budapesti egyetemista - mondta pénteken egy agressziókutatással foglalkozó pszichológus.

Münnich Iván hangsúlyozta: mindig az adott egyéniségtől függ, hogy a fantázia világában megfogalmazott bűncselekmények mikor csapnak át a valódi tettek mezejére. "Egy nagyon furcsa képzelettel rendelkező egyén azonban könnyen képzelheti úgy, hogy valóságos tettei is csak a fantáziája által létrehozott világban játszódnak" - mutatott rá.

A pszichológus szerint az emberek sokasága napjainkra annyira elidegenedett egymástól, hogy egy személyes kapcsolatok nélküli, virtuális világba menekül. Ehhez a jelenséghez pedig nagy segítséget nyújt a minden korosztály számára elérhető internet.

Münnich Iván szerint az egyik legnehezebb kérdést az jelenti, hogy a virtuális térben megfogalmazott bűncselekmények mikor csapnak át a valóságba, ha ugyanis ez - a pécsi lövöldöző esetéhez hasonlóan - megtörténik, akkor már úgymond "nem normális" személyiségről kell beszélni.

Az agressziókutató emlékeztetett: a pénteken nyilvánosságra került esetnél egyelőre a fantázia világában maradt a bűncselekmény, és teljes biztonsággal nem lehet megjósolni, mikor vált volna realitássá. Az ilyen típusú esetek azonban általában "nem szoktak az emberek belső világában maradni, valami szokott történni" - fűzte hozzá.

A rendőrség csütörtökön fogta el a 22 éves budapesti egyetemistát, aki saját bevallása szerint huszonkét ember megölését tervezte egy fővárosi bevásárlóközpontban, vagy saját egyetemén. A hatóság tájékoztatása szerint a fiatal több mint másfél éve készült az ámokfutásra.

Különböző honlapokon az 1990-es évek elejétől Európában és az Egyesült Államokban történt iskolai lövöldözéseket tanulmányozta, saját honlapján pedig egy már általa elkövetett merényletről írt verset, amelyben indítékát is megnevezi, illetve tudatja, hogy a mészárlást követően nem néz a hatóságok szemébe, öngyilkos lesz.

Az elmeszakértő által már megvizsgált fiatal "személyiségzavaros", de az elfogása után részletes beismerő vallomást tett szándékáról, így elismerte, hogy "beteges vonzódást érzett a világ országaiban történt iskolai mészárlások iránt", és e célból iratkozott be egy sportlövő klubba, ahol a pontlövészetet gyakorolta.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×