eur:
388.88
usd:
361.18
bux:
68123.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kolber István: jogilag aggályos döntés született Taszárról

Kolber István miniszterelnöki megbízott szerint jogilag aggályos, méltatlan és célszerűtlen döntést hozott a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT), amikor szerdán sikertelennek nyilvánította a taszári volt katonai repülőtér adás-vételi szerződésének megkötését. Az MNV hangsúlyozta: a jogszabályoknak megfelelően járt el, a határidőt, amelyet a vevőjelölt elmulasztott, kormányrendelet írta elő.

A hasznosítással megbízott szocialista politikus pénteken Kaposváron egy háttérbeszélgetésen fejtette ki álláspontját, hozzátéve: március elsejéig még lát esélyt arra, hogy az NVT megváltoztatja döntését.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében a döntést azzal indokolta, hogy a vevőjelölt Ugarde Kft. nem fizette meg határidőre a vételár-hátralékot.

Kolber István szerdán kiadott közleményében foglaltakat megerősítve hangsúlyozta: nem ez lett volna az első eset, hogy a tanács eltér a 60 napos határidőtől. Arra, hogy ezúttal nem így tett, a magyarázat az lehet, hogy "olyan a politikai légkör, amely túlzott óvatosságra késztette a döntéshozókat" - vélekedett a miniszterelnöki megbízott, hozzátéve: a vevő vállalta, hogy a pályázati előírásban szereplő 120 napos ajánlati kötöttség lejárta, azaz március elseje előtt átutalja a vételárat.

Az MNV a MTI megkeresésére pénteken megerősítette: a jogszabályok szerint jártak el az ügyben. A határidő betartásától nem tudott a szervezet eltekinteni, mivel azt kormányhatározat írta elő. A közelgő fizetési határidőről a vevőjelölt is tudott, hiszen arról az MNV január elején tájékoztatta. Akkor az adásvételi szerződés tervezetét is megküldték az Ugarde Kft-nek. A taszári reptér hasznosításának megoldása továbbra is feladat, de új pályázat kiírásáról még nem döntött a vagyonkezelő.

Kolber István közölte: egyelőre nem akar arról beszélni, hogy milyen tényekkel és adatokkal kívánja meggyőzni a tanácsot, de úgy véli, nyomós érveket tud felsorakoztatni a döntés megváltozatása mellett. Arra a felvetésre, hogy ehhez - pártállástól függetlenül - számíthat-e helyi politikusokra, hiszen Somogy megye és a régió számára egyaránt fontos lenne a taszári fejlesztés, azt mondta: eddig még nem kapott ilyen jelzést. Hozzátette: tudomása szerint Taszáron aláírásgyűjtésbe kezdtek a döntés megváltozatásáért.

Az NVT 2009. november 18-i határozatával hirdette ki az Ugarde Kft.-t a taszári repülőtér-fejlesztési pályázat nyertesének. Az Ugarde az ingatlan 1 milliárd forintos vételára mellett vállalta 700-1800 millió forintos értékben a terület kármentesítését, továbbá 2014-ben a repülőtér újraindítását, hat év alatt 23,3 milliárd forintos beruházás megvalósítását, és 960 munkahely létesítését. A vállalások megvalósulását évi 50 millió forintos hibás teljesítési és 2,3 milliárdos nem teljesítési kötbér garantálta volna.

A taszári katonai bázist 2006 februárjában vonták ki a hadrendből. A hasznosításra az első pályázatot 2008 október elsején írták ki. Arra három ajánlat érkezett, közülük egy nyertest hirdettek: egy konzorcium 30 hektáros területen buszgyárat épít 4,3 milliárd forintos beruházással. A második pályázat 2009 júniusában eredménytelenül zárult. A harmadik pályázatot 2009. augusztus 17-én hirdették meg. A szeptember 21-i határidőig két ajánlat érkezett, közülük választották ki az Ugarde Kft. pályázatát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×