eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Török Gábor az MDF-SZDSZ-szövetségről: az 1+1 gyakran nulla a politikában

Török Gábor politológus szerint az MDF túllőtt a célon azzal, hogy az SZDSZ-ben keres szövetségest. A Vision Politics igazgatója az InfoRádiónak elmondta, az ilyen fajta politikai szövetségek csak akkor sikeresek, ha tartalmilag is van valamilyen közös pont a politikájukban, enélkül a támogatottságuk nem adódik össze.

A kis pártoknak látható kampányt kell folytatniuk, hogy elérjék a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot - mondta az InfoRádiónak Török Gábor, aki úgy véli: nekik nem az a legnagyobb problémájuk, hogy elutasítottak, hanem az, hogy ismeretlenek. Ez elsősorban a Lehet Más a Politikára, és egyéb, parlamenten kívüli csoportosulásra igaz.

Az MDF az SZDSZ-szel folytatott "különös" tárgyalásai miatt nagy médiafigyelmet kap, de kérdés, hogy ez a párt hitelességére milyen hatással van. Az MDF 2004 óta tudatosan és fokozatosan végrehajtott egy fordulatot, amelyet nem annyira régi, inkább új szavazói követtek - hangsúlyozta a Vision Politics igazgatója.

A politológus szerint azonban túl gyors ez az irányváltás, amellyel az MDF túllőtt a célon. Olyan problémák kerülhetnek ugyanis a felszínre, amelyek könnyen maguk alá temethetik a pártot. Erre példa lehet, hogy bejelentették, Simonyi Andrást kérik fel az MDF-SZDSZ budapesti listájának élére, ám a volt washingtoni nagykövet közölte, nem akar listavezető lenni.

Török Gábor úgy fogalmazott: az MDF kapcsán politikai újrahasznosítás zajlik, amely nem a tartalomról és az értékekről, hanem sokkal inkább a szavazatokról és a politikai hatalomról szól.

A legtöbbször a kis pártok azon tervei, hogy különböző formációikat összeadva megtartják régi szavazóikat és újakat is bevonzanak, kudarcba fulladnak. Az ilyen együttműködéseknél kell, hogy legyen tartalmi, illetve ideológiai közelség és magyarázat, ám ez az MDF és az SZDSZ esetében nem nagyon látszik - fűzte hozzá az elemző, aki mint fogalmazott, a politikában az 1+1 gyakran nulla vagy egy a politikában. 

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×