eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egyelőre nem kell újabb BKV-sztrájktól tartani

Feszült a viszony a korábban sztrájkot hirdető 14, és a többi 12 BKV-szakszervezet között a vasárnap késő este kialkudott béren kívüli juttatások miatt. A sztrájkbizottság szóvivője az InfoRádiónak elmondta: egyelőre nem fenyeget az a veszély, hogy ismét beszüntetik a munkát, és szerinte az sem igaz, hogy vasárnap este rosszabb megállapodást kötöttek, mint korábban a nem sztrájkoló érdekképviseletek.

A BKV és a sztrájkoló szakszervezetek közötti megállapodás garantálja, hogy a munkavállalók továbbra is megkapják azokat a juttatásokat, amelyeket a kollektív szerződés biztosított számukra - mondta az InfoRádiónak a közlekedési társaság sztrájkbizottságának szóvivője.

Nemes Gábor hozzátette: a január eleji munkabeszüntetéstől távol maradó BKV-s szakszervezetek decemberben egy a mostaninál rosszabb feltételeket biztosító szerződést írtak alá. Az abban foglaltak szerint ugyanis a cég a 3 helyett csak 1 százalékkal járult volna hozzá a dolgozók egészségpénztári befizetéseihez, az étkezési jegyek értékének összegét pedig 8 ezer forintban állapították volna meg, ám nem járt volna az év végi 45 ezer forintos pulykapénz.

A szóvivő közölte: bár a sztrájkot csak felfü

ggesztették, ám egyelőre nincs szó arról, hogy folytatódna a munkabeszüntetés. "Most csak az a cél, hogy a kollektív szerződés végre újra érvénybe lépjen" - fűzte hozzá Nemes Gábor.

Máshogy gondolják

A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége nem elégedett a BKV vezetése és a sztrájkoló érdekképviseletek között megkötött megállapodással, azt ugyanis visszalépésnek tartja a korábban kialkudott béren kívüli juttatásokhoz képest. Az érdekképviselet elnöke, Gulyás Attila az InfoRádiónak azt mondta: ezekért a bértárgyalásokon még egyszer meg kell majd küzdeni.

Hozzátette: náluk nem vetődött fel a sztrájk lehetősége, ők eddig és ezután is a tárgyalóasztal mellett szeretnének megoldást találni a problémákra.

Gulyás Attila azt is elmondta: miután a 14 szakszervezet munkabeszüntetést hirdetett, a többi érdekképviseletet kizárták a tárgyalásokról, amelyek a megállapodás tartalmát csak a megbeszélések lezárulta után véleményezhették. "Szeretnénk, ha legalább a legfontosabb elemekbe beépülnének az elképzeléseink. Eddig ugyanis egyszerűen nem jutottunk olyan helyzetbe hogy együtt dolgozhassunk a többi szakszervezettel" - fűzte hozzá.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×