eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nincs megállapodás, folytatódik a BKV-sztrájk - a nap hírösszefoglalója

Nem született megállapodás az esti tárgyalási fordulón sem a BKV menedzsmentje és a sztrájkoló szakszervezetek között, így holnap is folytatódik a munkabeszüntetés. A MÁV-nél viszont van egyezség: megállapodtak a kollektív szerződésről és az idei bérekről is szakszervezetek a vasúttársaság vezetésével. Essen és Pécs után ma Isztambulban is elkezdődött az Európa Kulturális Fővárosa 2010 programsorozat

Nem született megállapodás az esti tárgyalási fordulón sem a BKV menedzsmentje és a sztrájkoló szakszervezetek között, így folytatódik a munkabeszüntetés. Kocsis István, a közlekedési vállalat vezérigazgatója azt mondta: közeledtek az álláspontok, holnap délután 5 órától folytatják az egyeztetést. Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke közölte: a közlekedési vállalat új javaslatát elutasították, de az esti megbeszélésre az érdekképviseletek is egy új ajánlattal érkeztek, holnap a két dokumentumban foglaltakat próbálják egymáshoz közelíteni a felek. Földényi György és Kocsis István is úgy vélte: van esély arra, hogy holnap létrejöjjön a megállapodás és hétfőn már menetrend szerint induljanak el a BKV járatai. A közlekedésben ma is fennakadásokat okozott a BKV dolgozóinak sztrájkja; este 5 villamos és 35 busz vonalán közlekedtek járművek, csak a metrók, trolik valamint a csepeli és gödöllői HÉV-szerelvények jártak menetrend szerint.

Megállapodtak a kollektív szerződésről a MÁV szakszervezetei a vasúttársaság vezetésével. A MÁV kommunikációs igazgatóságának tájékoztatása szerint a határozatlan időre szóló szerződést mind a hat érdekképviselet aláírta. Egyúttal megegyezés született az idei bérekről is, ezt a megállapodást a szakszervezetek közül egyedül a VDSZSZ Szolidaritás nem fogadta el. A szerződés értelmében a MÁV valamennyi olyan munkavállaló számára biztosítja az OÉT megállapodásában rögzített béremelést, akinek a bére nem haladja meg a 170 ezer forintot, a munkavállalók által választható béren kívüli juttatások összege pedig évi 270 ezer forintról 338 ezer forintra emelkedik.

Az MSZP frakcióvezetője szerint a Bajnai-kormány által az elmúlt fél évben hozott intézkedések sikerét igazolja a Bank of America-Merrill Lynch legfrissebb elemzése. A londoni befektetési ház pénteken közzétett jelentésében a felzárkózó térség története egyik legnagyobb költségvetési kiigazításának nevezte a magyar költségvetés korrekcióját. Az elemzés azt írja: ennek köszönhetően Magyarország államháztartási pozíciója a világon a legerősebbek között van. Mesterházy Attila, aki a szocialisták miniszterelnök-jelöltje is, hangsúlyozta: ez azt bizonyítja, hogy nem alkotmánymódosításra, hanem szavahihető és következetes politikusokra van szükség. Hozzátette: a szocialisták bebizonyították, hogy megfelelnek ezeknek a kritériumoknak.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom felkészült a választási kampányra - mondta Vona Gábor elnök a párt országos kampánynyitó rendezvényén. A politikus, aki a Jobbik miniszterelnök-jelöltje is úgy fogalmazott: készen állnak arra is, hogy az ország érdekében átvegyék a kormányzást. Vona Gábor programjuk fő pontjai között a teljes számonkérést, a radikális változást, valamint a nemzeti önrendelkezés és igazság követelményét sorolta fel.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja felszólította volt tagjait, hogy térjenek vissza a pártba. A felhívást mai pozsonyi ülésén fogadta el a párt országos tanácsa - közölte Farkas Iván, a testület elnöke. Csáky Pál, az MKP elnöke azt mondta: tudomásuk van arról, hogy többen visszérnének a pártba. Hozzátette: az esetleges erre vonatkozó kéréseket egyénileg fogják elbírálni. Az MKP-t tavaly öt parlamenti képviselő, és több tucatnyi tag hagyta el, akik nyilatkozataik szerint elégedetlenek voltak a párt vezetésével. A kilépők megalapították a Híd-Most pártot, amely a magyar-szlovák együttműködés pártjaként határozza meg magát.

Az Egyesült Államok történelmének egyik legnagyobb mentőműveletét hajtja végre a földrengés sújtotta Haitiban - mondta az amerikai elnök Washingtonban. Barack Obama felkérte George Busht és Bill Clintont, hogy irányítsák annak az alapítványnak a tevékenységét, amely a természeti katasztrófa kárvallottjainak gyűjt adományokat. A volt elnökök elfogadták a kezdeményezést. Az uniós tagállamok hétfőn Brüsszelben tanácskoznak a Haitinek nyújtandó segítségről. A karibi szigetországot közben ma újabb, 4,5-es erősségű rengés rázta meg, pánik tört ki, de senkinek nem esett baja. A keddi, a Richter skála szerint 7-es erősségű földrengésben a Vöröskereszt szerint 50 ezren, az ország belügyminisztere szerint 200 ezren haltak meg.

Elhunyt Fekete Gyula író, szociográfus, újságíró, a Magyar Írószövetség Örökös Tagja - közölte a Magyar Írószövetség. A háromszoros József Attila-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, 1956-os emlékéremmel és Prima-díjjal is kitüntetett művész ma halt meg, 88 éves volt. Temetéséről később intézkednek.

Essen és Pécs után ma Isztambulban is elkezdődött az Európa Kulturális Fővárosa 2010 programsorozat. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök esti megnyitó beszédében azt mondta: a török fővárosnak a szabadság kulturális központjának kell lennie. A kormányfő Isztambul európaiságát hangsúlyozta, egyben a metropolist jellemző kulturális sokszínűség megóvására szólított fel. Isztambulban a kulturális év alkalmából felújították a világhírű történelmi épületek nagy részét, és az év végéig több mint 400 kulturális és művészeti eseményt, köztük számos kiállítást, tánc- és színházi előadást, valamint koncertet terveznek a szervezők.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×