eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Bajnai Gordon: "Megegyezésre lenne szükség"

Bajnai Gordon szerint Magyarországnak kiegyezésre lenne szüksége, hogy végre jó pályát futhasson be, mint az elmúlt években az írek, svédek, finnek vagy a dél-koreaiak. A miniszterelnök a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap azt mondta: akkor lehet beszélni az euró bevezetésének dátumáról, ha megegyezés születik a fő politikai erők közt abban, hogy mindenki akarja az európai valutát, és hogy milyen gazdaságpolitikai irányt kell követnie az országnak.

A kormányfő szerint ha Magyarország tudja tartani a hiánycélt, és folytatja a jelenlegi gazdaságpolitikát, akkor a következő négy évben be lehet vezetni az eurót.

Mint mondta, az előző kormányok már nagyon sok dátumot mondtak erre vonatkozóan, és a Magyarország iránti bizalmatlanság egyik oka éppen az, hogy egyiket sem tartottuk be.

Felhívta a figyelmet arra, hogy azok a kijelentések, amiket az ellenzék tesz "a választási kampány hevületében", például hogy 7-7,5 százalékos hiányt tartanának jónak, azt jelentik, hogy távolítanák az eurót Magyarországtól.

Arra a felvetésre, hogy akkor akár össze is hívhatná a nemzeti csúcsot, hiszen az hasonló célokkal, a megegyezés igényével ülne össze, a miniszterelnök azt mondta: a kezdeményezés a választási kampányra vonatkozott, és ha ő hívná össze, akkor borítékolható, hogy a Fidesz nem menne el a nemzeti csúcsra.

Bajnai Gordon szavai szerint sorsforduló lehet Magyarország számára, hogy a politikai erők mire kérnek mandátumot a kampányban. Ha valaki nem arra kér felhatalmazást, amire használni akarja a hatalmat, annak csalódás lesz a vége, ezért óvnék mindenkit a felelőtlen ígérgetéstől - jelentette ki.

A vagyonadóval kapcsolatban hangsúlyozta: szerinte ostobaság lenne megszüntetni, és meglepődne, ha az Alkotmánybíróság (AB) ezt tenné.

Mint mondta, jogi értelemben a kormány az AB korábbi, a luxusadót megszüntető határozatában szereplő ajánlását "szinte szolgai módon alkalmazva" pontosan úgy vezette be a vagyonadót, ahogy a testület javasolta egy ilyen jellegű adó létrehozását.

Ezért - tette hozzá - ha az AB ezt megszüntetné, akkor Magyarországon nem is lehet ilyen típusú adót bevezetni. Ez pedig elég nonszensz, a világon ugyanis nagyon sok helyen van ilyen - közölte a kormányfő.

Arra a kérdésre, van-e vészforgatókönyvük, a miniszterelnök úgy válaszolt: ha megszüntetnék a vagyonadót, akkor valahonnan el kell venniük a kieső pénzt, hiszen tartani kell a hiányt, és az adóból tervezett 50 milliárd forint bevétel nagyon hiányozna a költségvetésből. Akkor olyan megoldást kell találniuk, részben a tartalékok zárolásával, más adónem bevezetésével - lehetőleg nem a legszegényebbeket terhelve -, ami biztosítja ezt a bevételt - mondta.

A kormányfő a Pécs Európa Kulturális Fővárosa programról azt mondta, úgy látja, mostanra sínen vannak a beruházások. Emlékeztetett arra, másfél éve megállapodtak a városvezetéssel, hogy a fenntarthatatlan és pazarló beruházásokat átszervezik, átütemezik.

Arra a kérdésre, hogy szerinte a behozhatatlan csúszásokért a korábbi szocialista városvezetést terheli-e felelősség, Bajnai Gordon úgy válaszolt: "döntően a mindenkori városirányítók felelnek azért, hogy ezek a beruházások hogyan sikerülnek". Ebben voltak vitáink, én magam is sokat kritizáltam őket, de ritkán van olyan, hogy egy városnak ilyen nagyságrendű beruházáscsomagot kell csinálnia. Úgy látom, mára beletanultak - tette hozzá.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott: ha a programok jók, akkor ebből nem lesz blamázs. Véleménye szerint ha jól sikerül a Pécs Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, az közös nemzeti siker lesz, és közös felelősség az, hogy minden jól menjen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×