INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Kisebb árhullám érte el a Felső-Tiszát

InfoRádió / MTI
Az elmúlt napokban hullott csapadék hatására újra árad a Tisza felső szakasza, árvízvédelmi készültség azonban egyelőre nincs a folyón - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A Tisza külföldi vízgyűjtő területein pénteken átlagosan 3-5 milliméter csapadék hullott, amelynek hatására a térség folyói újra áradni kezdtek - mondta Bodnár Gáspár. Az igazgató tájékoztatása szerint a Tisza a határszelvényben jelenleg apad, Tivadartól lejjebb kismértékű áradás tapasztalható, a védvonalak mentén készültséget egyelőre nem tartanak. Tiszabercel térségében a vízszint újra megközelítheti a legalacsonyabb készültségi szintet - tette hozzá.

A Túr az újabb kisebb árhullám érkezését követően a legalacsonyabb készültségi szint közelében tetőzött, s megkezdődött lassú apadása. A nyíregyházi vízügyi szervezet vezetőjének közlése szerint a Szamos is árad, azonban a szombat reggeli vízállás az első fokú készültségi szint alatti. A Kraszna vízállása emelkedik, Ágerdőmajornál kismértékben árad a folyó, itt érvényben van az elsőfokú árvízvédelmi készültség.

Bodnár Gáspár a belvízi helyzettel kapcsolatban elmondta: egy szakaszon másod, a Szamos-Krasznaközben pedig elsőfokú belvízvédelmi készültséget tartanak. A tiszaberceli, valamint a Szamos-Krasznaközben lévő három szivattyútelep 590 ezer köbméter vizet emelt át pénteken a folyókba, így jelenleg több mint 6 ezer hektárnyi földterületet fed belvíz - tájékoztatott az igazgató. A megyében a Felső-Szabolcsi és Nyírségi Vízgazdálkodási Társulatok üzemeltetnek szivattyútelepeket másodfokú belvízvédelmi készültség keretében.

Az előrejelzések szerint a következő három nap alatt átlag 15-16 milliméter csapadékra kell számítani a vízgyűjtőn.


A címlapról ajánljuk