eur:
401.55
usd:
363.76
bux:
72716.32
2024. október 3. csütörtök Helga

Feljelentést tett a BKV vezérigazgatója ismeretlen tettes ellen - hírösszefoglaló

Feljelentést tett a BKV vezérigazgatója közvagyon rongálása, a közszolgáltatás akadályozása, valamint a közlekedés és az utasbiztonság veszélyeztetése miatt ismeretlen tettes ellen. Cáfolta a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hogy bárkit is előállítottak volna a BKV dél-pesti autóbuszgarázsából. Kezdeményezte Szalainé Szilágyi Eleonóra, volt BKV-s humánpolitikai igazgató előzetes letartóztatását a rendőrség. A nap hírösszefoglalója

Feljelentést tett a BKV vezérigazgatója közvagyon rongálása, a közszolgáltatás akadályozása, valamint a közlekedés és az utasbiztonság veszélyeztetése miatt ismeretlen tettes ellen. Kocsis István a Demszky Gábor főpolgármesterrel közösen tartott tájékoztatón a közlekedési vállalatnál kialakult helyzettel indokolta a lépést. Hangsúlyozta: a BKV vezetése folytatja az egyeztetést a szakszervezetekkel a kollektív szerződésről, ugyanakkor biztos abban, hogy nem tudnak az eddigieknél többet ajánlani.

Cáfolta a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hogy bárkit is előállítottak volna a BKV dél-pesti autóbuszgarázsából. Korábban a távirati iroda a közlekedési vállalattól származó információkra hivatkozva azt írta: egy dolgozó elvágta több busz ablakmosó folyadékának vezetékét. A rendőrség tájékoztatása szerint a BRFK munkatársai a helyszínen megvizsgálták a hibás autóbuszt, majd meghallgatták a rongálást észlelő személyzetet, és feljelentés-kiegészítés keretében vizsgálják, történt-e bűncselekmény.

Kezdeményezte Szalainé Szilágyi Eleonóra, volt BKV-s humánpolitikai igazgató előzetes letartóztatását a rendőrség. Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a volt humánpolitikai igazgató, aki kilencoldalas vallomást tett, a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen is panasszal élt. Szilágyiné Szalai Eleonórát gyanúsítottként hallgatták ki különösen nagy kárt okozó csalás miatt a bruttó 86,3 millió forint összegű végkielégítése ügyében.

Rendkívüli felmondással megszüntette a BKV Zrt. informatikai igazgatójának munkaviszonyát a közlekedési társaság. A feltételezés szerint egy 28 millió forintos informatikai szerződésből osztottak volna vissza több millió forintot, ezt vehette át december 4-én egy óbudai mélygarázsban a BKV-s jogi igazgatója, akit vesztegetés közben tetten értek.

A kormányszóvivő szerint Magyarország stabilitásának megőrzését illetve megteremtését szolgálta a fontos állami szervezetek, intézmények vezetőinek kinevezése, ami gazdasági válság esetén különösen fontos. Szollár Domokos arra reagált, hogy Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója azt mondta: kormányra kerülésük esetén meg fogják találni annak jogszabályi eszközeit, hogy ne töltsenek be fontos funkciókat MSZP-s káderek.

A külügyminiszter szerint több ponton egyeznek a magyar kormány korábban kifejtett álláspontjával az Európai Bizottság jogi szakszolgálatának a szlovákiai nyelvtörvény végrehajtási előírásaival szemben megfogalmazott kifogásai. Balázs Péter az InfoRádióban elmondta: bár a jelentés nem tekinthető hivatalos állásfoglalásnak, annak ajánlásaira a jövőben elsősorban konkrét esetek kivizsgálásakor hivatkozni tudnak a magyar kormány, az EBESZ vagy a szlovákiai magyarság képviselői. Korábban a BruxInfo számolt be arról, hogy az Európai Bizottság szakszolgálata számos tartalmi és formai fenntartást fogalmazott meg a végrehajtási előírások irányelveivel szemben.

Az MSZP szerint nincs szükség modellváltásra a magyar nyugdíjrendszerben. Keller László szocialista képviselő azután beszélt erről, hogy a Fidesz korábban bejelentette: kormányra kerülése esetén a svéd, azaz a virtuális tőkésítési nyugdíjmodellt vezetné be Magyarországon. Keller László szerint most mindenki előre ki tudja számolni, hogy milyen lesz a nyugdíja, az ellenzéki párt tervei szerint viszont csak a nyugdíjba kerüléskor lehetne megtudni, hogy ki mennyit kap, és a végösszeg a gazdaság akkori állapotától függ majd.

Stabilizálódott a fogyasztói bizalom Magyarországon a GfK Hungária és a Corvinus Egyetem legfrissebb közös felmérése szerint, a lakosság nagy része ezzel együtt anyagi helyzete további romlására számít. Az adatok alapján a komplex fogyasztói bizalmi index 146,1 pont volt a tavalyi negyedik negyedévben, csupán 3 tized százalékponttal alacsonyabb a harmadik negyedévi adatnál. Ez, összehasonlítva a márciusi 114,5 ponttal, az index stabilizálódását mutatja.

Átvette a stafétát az ausztriai Linztől Pécs, így mától a baranyai megyeszékhely már a gyakorlatban is Európa Kulturális Fővárosa. Páva Zsolt polgármester elmondta: Pécs felkészült a címre és mindent elkövet annak érdekében, hogy méltóképpen képviselje az európai hagyományokat és kultúrát. A baranyai megyeszékhely idén Essennel és Isztambullal közösen tölti be az Európa Kulturális Fővárosa tisztséget; a címet évente az Európai Unió Tanácsa ítéli oda legalább egy városnak.

Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×