eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Büntetőadóval a hamburger ellen

Hamburgeradóval javítana a román lakosság helyzetén az ország egészségügyi minisztere. A beszedett összeget a tárca befektetésekre, egészségügyi programok finanszírozására, valamint gyógyszerekre és a betegellátásra fordítaná.

A romániai egészségügyi miniszter, Cseke Attila bukaresti sajtóértekezletén beszélt arról, hogy a hamburger, a hot-dog, a cukros italok, édességek, snackek fogyasztása ugyanolyan szenvedélybetegség, mint a vagy az alkoholizmus, ezért "megérett" a megadóztatásra.

A termelőnek és forgalmazóknak e termékek eladása után a bevétel bizonyos százalékát az államkasszába kellene utalni, az állam pedig az így nyert összeget a pénzhiánnyal küszködő egészségügyi ellátás és programok finanszírozására fordíthatná.

A tárcavezető szerint ez az adó nem fogja feltétlenül a fogyasztót terhelni, mivel az összeg nem lesz akkora, hogy a gyártók vagy a forgalmazók ne tudnák elviselni. Érvként hozta fel azt is, hogy hasonló adónem más európai uniós országokban is létezik, például Franciaországban, Németországban vagy Nagy-Britanniában.

A romániai egészségügynek nagy szüksége van erre a pénzre, hiszen például az egészségügyi programok finanszírozására a tavalyi összegnek csupán a 82 százaléka áll rendelkezésükre, az orvosi felszerelések vásárlására pedig a tavalyi pénzkeretnek mindössze 53 százaléka.

Hiányosságok lesznek a sürgősségi betegellátásban is, ugyanis ezen a területen a múlt évhez viszonyítva 50 százalékkal kevesebbet költhetnek. Romániában egyre több helyen jelennek meg a gyorséttermek, piacuk az elmúlt időszakban évente 20 százalékkal nőtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Az elmúlt időszakban a nemzetközi hangulat romlása mellett különösen szembetűnő volt az Ai-papírok esése, amit az AMD és a Supermicro gyorsjelentése csak tovább súlyosbított. A grafikonokat megnézve azonban megfigyelhetőek már fordulós jelek a szektor nagyágyúinál, éppen ezért megnéztük, hogy érdemes lehet-e a mostani szinteken már beszállni az elmúlt egy év nagy nyerteseibe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×