eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A VEKE tiltakozik a környezetvédelmi miniszter "járatritkítási felszólítása" ellen

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) tiltakozik Szabó Imre környezetvédelmi miniszter "járatritkítási felszólítása" ellen. A VEKE szerint a miniszter nyilatkozata nem csak kártékony, hanem a tömegközlekedési hálózat ismeretének teljes hiányáról tanúskodik.

Az egyesület közleményben reagált Szabó Imrének a szocialisták Pest megyei elnökének és környezetvédelmi miniszternek sajtótájékoztatójára.

A közlemény szerint Szabó Imre egyetlen példát hozott fel a BKV-Volán párhuzamosságokra, a Dunakanyarból jövő Volánbuszok párhuzamosságát a Szentendrei úti BKV-járatokkal. "Azonban ha a miniszter minimálisan is tudná, hogy miről beszél, azt is tudná, hogy a Szentendrei úton nem járnak Volánbuszok, mert azok a Megyeri híd átadása óta Újpestre közlekednek, így az egyetlen példaként felhozott párhuzamosság nem létezik" - írják.

A VEKE szerint "kevés szakmailag hamisabb mondatot hallottunk" az elmúlt években a miniszter azon mondatánál, amely szerint "a BKV működésének és finanszírozásának problémái a párhuzamosságokban rejlenek, a jelentős költségeket ezek okozzák". Álláspontjuk szerint a BKV problémái sokkal inkább az elhatalmasodott korrupcióból, a cég erkölcsi és műszaki lezülléséből és elsősorban a főváros és a kormány általi alulfinanszírozottságából fakadnak.

"Cinikus és elfogadhatatlan a kormány felszólítása, mely szerint a főváros szüntesse meg az állítólagos párhuzamosságokat - e mögött vélhetően elsősorban a Volánbuszt körülvevő gyanús érdekkörök állnak, akik az off-shore hátterű alvállalkozók és kínai gyártmányú buszaik számára próbálnak a BKV-tól vonalakat és így piacot kiszakítani, a vasútbezárásokhoz kísértetiesen hasonló érvrendszerrel" - áll a közleményben.

Felszólítják Szabó Imrét, hogy a párhuzamosságok megszüntetésére vonatkozó, "minden közlekedésszakmai racionalitást nélkülöző, környezetvédelmi miniszterhez méltatlan és szégyenteljes, kizárólag a rombolás, illetve a Volánbuszt körülvevő magánlobbik helyzetbe hozása által vezérelt javaslatát vonja vissza".

Szabó Imre, a szocialisták Pest megyei elnöke, környezetvédelmi miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: a BKV működésének és finanszírozásának problémái a párhuzamosságokban rejlenek, a jelentős költségeket ezek okozzák.

Ezért a BKV, a MÁV és a Volán járatai közötti párhuzamosságok megszüntetését szorgalmazzák a fővárosi agglomerációban az MSZP Pest megyei képviselői.

Azt kérik a főváros vezetésétől, hogy a közlekedési tárcával közösen január végig tegyenek javaslatot a párhuzamosságok megszüntetésére.

Szabó Imre kitért arra, hogy a Volán ugyanazon területen közel harminc százalékkal olcsóbban látja el a szolgáltatást egy kilométerre számított költség alapján, mint a BKV.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×