eur:
389.72
usd:
362.86
bux:
68049.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Orbán: A hazugság a demokráciában mindig lelepleződik

A Fidesz olyan kormányzásra készül, amely hazudozás nélkül szerzi vissza a bizalmat, mert a hazugság a demokráciában és a piacgazdaságban mindig lelepleződik - mondta az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint nem bízhatunk abban, hogy az Európai Unió a hazug kormány körmére csap, ha valamit rosszul csinál; a magyarok dolga, hogy feltárják az igazságot és kikényszerítsék az egyenes beszéd törvényét.

Sorra dőlnek ki a szekrényből a csontvázak. Ön szerint mikor lehet ennek vége? Ki lehet egyáltalán üríteni a szekrényeket?

Természetesen, és mi erre is készülünk: vizsgálatokkal föltárjuk a korrupciós ügyeket, és azoknak a végére fogunk járni. Nem kényelmes és az ország számára sem föltétlenül előnyös, hogy az erőink tekintélyes részét a korrupció fölszámolására kell majd fordítani, de ha már engedtük, hogy az így elharapózzon, sőt, a szocialisták a kormányzati politika rangjára emeljék, akkor legalább a fölszámolásában tüntessük ki magunkat. Én magam részéről eltökélt vagyok abban, hogy a választások utáni első időszakban, amelyre leginkább a tűzoltás lesz a jellemző, ennek részeként a nagy korrupciós ügyeket is mind föltárjuk, és az eljárásokat is meg kell indítani.

Hogyan kezd ehhez hozzá, és egyáltalán: hogyan lehet ezeket az ügyeket feltárni? A sor végeláthatatlannak tűnik...

Egy sor ügy már folyamatban van, tehát nem kell a dolgot a nulláról kezdenünk. Már vannak őrizetbe vételek, amelyek ugyan dicséretesek, de a számuk még kevés, és nem látom, hogy a kormánytagokat is elérte volna, pedig annak is itt volna az ideje. Tehát azt gondolom, hogy a folyamatban lévő ügyeket szépen, kellő tempóban ki kell vizsgálni. Mi minden erőt meg fogunk adni a rendőrségnek is, az ügyészségnek is, ami a vizsgálathoz szükséges, tehát ennek pénzügyi vagy személyi korlátja nem lesz.

Adott esetben politikusok is a bíróság elé állhatnak?

A felelősség kérdése nem függhet össze azzal, hogy milyen magas posztot tölt be valaki. Ha egy munkásembert, egy közalkalmazottat vagy egy tanárt előállítanak azért, mert bűncselekményt követett el, akkor a politikusok sem húzhatják ki magukat csak azért, mert magas tisztet viselnek. A felelősség a politikusok esetében is érvényes kell, hogy legyen. Éppen azért jutott Magyarország oda, ahol most vagyunk, mert azt gondolták a szocialista-szabaddemokrata politikusok, hogy ők a törvény fölött állnak és bármit megtehetnek. Ha nem gondolták volna ezt, ma nem lennének ilyen bajban.

A szocialisták állandóan azt mondogatják, hogy a korrupció ellen úgy is lehetne tenni, ha rendeznék a párt- és kampányfinanszírozás kérdését. A Fidesz mindig elzárkózik ennek a jogszabálycsomagnak a megszavazásától. Miért?

Mi készen állunk arra, hogy ezt a kérdést rendezzük. A szocialisták azonban kampányszabályozás címszó alatt állandóan olyan javaslatokat nyújtanak be, amellyel suttyomban föl akarják emelni a pártoknak járó támogatást. Például a mostani egymilliós jelöltenkénti keretet ötmillióra.

De egymillióból nem lehet kampányolni, vagy igen?

Hogy ne lehetne! Ezért javasolja a Fidesz, hogy egyrészt tartsuk meg a mostani pénzügyi korlátokat, és állítsunk föl továbbiakat is. Azt gondolom, hogy a kampány eszközeit kell törvényi módon korlátozni, és akkor kevesebb pénzből is lehet kampányolni. Nem szabad engedni, hogy a pártok pénzügyi versenybe kergessék egymást. Ez ellen törvény kell. Az nem megoldás, hogy fölemeljük a pártoknak adott pénzt, amikor egyébként emberek tízezrei veszítik el az állásukat, vagy nem tudják fűteni a lakásukat. A szocialisták elveszítették a realitásérzéküket, nem érzékelik, milyen nagy bajban vannak az emberek Magyarországon, és olyan javaslatokat tesznek, amelytől lehet, hogy az ő arcukról nem ég le a bőr, de a miénkről igen.

A realitásérzék elvesztéséről beszélt. A külföldi befektetők bizalmát mikor tudjuk visszaszerezni?

A szavahihetőség a legfontosabb. Megértem, sőt, még el is fogadom, hogy jó szándék vezeti a szocialistákat, amikor hazudoznak, például, amikor a költségvetésben megpróbálnak kedvezőbb képet festeni a gazdaságról, mint amilyen az a valóságban, mert azt gondolják, hogy ha sikerül elhitetni a valóságosnál kedvezőbb számokat a befektetőkkel, akkor majd hamarabb visszatér a bizalom. De a hazugságok a demokráciában, a nyílt gazdaság időszakában mindig lelepleződnek.

De az Európai Unió árgus szemmel figyel minket és ellenőriz, ha pedig rosszul csinálunk valamit, akkor talán a körmünkre csap, nem?

Sajnos ebben nem bízhatunk. Emlékezzen rá, hogy mi történt 2006-ban: a költségvetési számokat meghamisították a szocialisták, és találtak hozzá bűntársat az Európai Unióban - az akkori pénzügyi biztos szépen visszamondta nekünk Magyarországra azokat a hamis számokat, amelyeket eljuttattak nekik. Persze tudnunk kell, hogy az akkori pénzügyi biztos korábban a spanyol szocialista párt elnöke volt, tehát némi okkal gyanítunk összekacsintást. De a tény attól még tény marad. Nem mondom, hogy az Európai Uniót is bepalizták, de valahogyan belevonták a hazugságba a szocialisták. Vagy nézze most az IMF-et! Az IMF-esek ártatlan arccal ismételgetik a magyar kormány által papírra vetett költségvetési hiányszámot, ami kevesebb, mint négy százalék. Holott mindenki tudja, hogy a hiány legalább ennek a duplája, de minimum hét, hét és fél százalék. Tehát ideje fölébrednünk, és nem szabad abban hinni, hogy valakik az igazság feltárását,  az egyenes beszéd törvényét majd ki fogják kényszeríteni Magyarországon helyettünk. Ez a magyarok ügye, ezt nekünk kell elvégezni.De ha Magyarországon meg is változik a politikai helyzet, a  globális környezet meg azok a személyek, akiket említett, nem fognak változni, és adott esetben a hozzáállásuk sem.

Ez igaz, de mi olyan kormányzásra készülünk, amely úgy akarja visszaszerezni a bizalmat, hogy nem hazudozik, nem a kelleténél vagy a valóságosnál pozitívabb képet fest Magyarország helyzetéről. Hanem őszinte, feltárja a pontos tényeket, és egy tartható, reális programot tár a nyilvánosság elé, amelyet aztán kellő szimpátia és támogatás övezhet az üzleti világban csakúgy, mint a nemzetközi politikában.

A távol-keleti országok erőteljesen patrióta gazdaságpolitikát folytatnak, Magyarország viszont az Európai Unió tagjaként bizonyos keretek közé van szorítva. Mennyire tudunk kiválasztani néhány olyan ágazatot, ami esetleg felpörgetheti az országot és a gazdaságot?

Magyarországnak tiszteletben kell tartania azokat a belső piaci szabályokat, amelyeket az Európai Unió alkotott. Ezek azonban nem kötik meg a kezünket. Megvannak például az eszközök arra, hogyan kell a magyar mezőgazdaságot fejleszteni, mert az majd húzóágazat lesz a kormányzásunk idején. Annak is megvan az eszközrendszere, hogyan kell a turizmust célzottan fejleszteni, ami szintén húzóágazat lesz a jövőben. Célzott gazdaságfejlesztési programok az európai uniós szabályok tiszteletben tartása mellett is lehetségesek.

A visegrádi, illetve a közép-európai együttműködés mennyire kaphat új lendületet a jövőben?

Úgy érzem, hogy ezé az együttműködésé a jövő, mert vannak olyan ügyek, amelyek ezt " ki fogják kényszeríteni" a közép-európai állami vezetőktől. Állandó együttműködési fórumot azonban nem javaslok, ezzel óvatosabb lennék...

A visegrádi négyek fóruma nem elég?

De, pontosan elég. nem javasolnék mellé másikat, de bizonyos témákban közép-európai munkacsoportokat állítanék fel. Ilyen például az energiabiztonság kérdése; ilyen a következő hét évre szóló európai uniós költségvetésben képviselendő közép-európai álláspont, különös tekintettel a mezőgazdasági támogatások rendszerére, amelyet meg kell védenünk. Ugyanis sokan meg akarják változtatni, és az Magyarországnak, Lengyelországnak és talán a többi közép-európai országnak is előnytelen lenne. És van még jó néhány téma, például a klímaváltozás elleni küzdelem pénzügyi terhe, amelyet meg kell osztani valahogy Európán belül, és itt is találkoznak egymással a közép-európai nemzetek érdekei.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×