INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Lezsák Sándor: A rendszerváltás rossz rendszert hozott létre

Infostart / InfoRádió
A rendszerváltással rossz rendszer jött létre, mondta Lezsák Sándor, az MDF egyik alapítója, miután megkapta a Polgári Magyarországért Díjat. Az Országgyűlés jelenlegi alelnöke úgy véli, már létrejött egy olyan szerveződés, amely túl akar lépni a jelenlegi rossz politika káros, hipnotizáló hatásain.

Összehasonlíthatatlanul jobb helyzetben vagyunk most, mint 1988-89-ben, ennek egyik oka pedig az, hogy az emberekben van közéleti veszélytudat - mondta az InfoRádiónak Lezsák Sándor, aki idén megkapta a Polgári Magyarországért Díjat.

Az Országgyűlés alelnöke és az MDF egyik alapítója szerint a veszélytudat egy közösség életében olyan, mint a vitamin: ha túl sok van belőle, akkor méreg, de ha nincs, akkor szinte hipnotizált állapotba kerülnek az emberek, és csak sodródnak ide-oda.

A hetvenes-nyolcvanas években a magyar társadalom mintha kábítószer hatása alatt lett volna: nem érzékelte például azt, milyen súlyos következményei lehetnek annak, hogy az oktatásban nagy hiányosságok vannak a nemzettudat területén - fogalmazott a politikus.

Lezsák Sándor szerint ma olyan deviáns magatartásformák válnak hipnotizáló hatással uralkodóvá a médiában, amelyek hosszú távon nagyon károsak, ám ebből az állapotból mintha kezdene felébredni a közösség.

Volt rendszerváltás, csak rossz az új rendszer, amely ellen most úgy tűnik, alakul egy összefogás, amelyet azonban egyelőre nem a közös jövőkép alakít, hanem a közös ellenfél - mondta az MDF-alapító, hozzátéve: ez egy olyan társadalmi összefogás, amelyet politikai eszközökkel kell demokratikus közakarattá alakítani, és így képes lesz a szükséges változásokat meghozni.

Hanganyag: Litauszky Balázs
A címlapról ajánljuk