eur:
395.74
usd:
372.16
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A gazdaságot is felpörgethetik a brüsszeli pályázati pénzek

A közreműködő szervezetek a legkényesebb pontjai az európai uniós pályázati rendszernek Magyarországon - véli a Magyar Pályázatkészítő Iroda vezérigazgatója. Essősy Zsombor az InfoRádiónak azt mondta: ha jól alátámasztjuk, akkor jelentős változtatásokat lehet véghezvinni a források elosztásában, így a brüsszeli pénzek jobban felpörgethetik a magyar gazdaságot.

Megfelelően dolgoznak-e a közreműködő szervezetek, jó-e, hogy sokan vannak, vagy szükség van valamiféle központosításra - ezeket a kérdéseket még most, néhány hónappal az országgyűlési választások előtt is érdemes lenne átgondolni a Magyar Pályázatkészítő Iroda vezérigazgatója szerint.

Essősy Zsombor hozzátette: azt is meg kellene vizsgálni, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megfelelő célokat tűzött-e a gazdasági válság kitörése előtt, és ha szükséges, megváltoztatni azokat. Ilyen kérdés például, hogy mire, és milyen közreműködő szervezeteken keresztül költsük el az uniós pályázati forrásokat - magyarázta.

A következő négy évben elkölthető összeg akkora, hogy Magyarország minden egyes lakosa számára 600 ezer forintos támogatást jelenthet - jegyezte meg a Magyar Pályázatkészítő Iroda vezérigazgatója.

A szakértő szerint a brüsszeli pénzeket bármire, így akár a gazdaság élénkítésére is elköltheti az ország, ha ennek szükségességét megfelelően alátámasztja, hiszen a válság idején a többi tagállam is megszegi a közösségnek tett ígéreteit, "sorra töri fel a kőbe vésett mutatóit".

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×