eur:
395.12
usd:
371.08
bux:
65119.45
2024. április 19. péntek Emma

Tölgyessy Péter: Az SZDSZ-t méltósággal már eltemetni sem tudják

Azok után, amit az SZDSZ csinált, egyszerűen nincs mit folytatni - mondta Tölgyessy Péter az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A politikai elemző szerint a mára frakció és szocialista segítség nélkül működő párt csak nagyon nehezen juthat öt százalék fölé a választásokon, utód nem igen nőhet ki belőle, de legalább meglehet az a hálás szerepe, hogy a valóság próbája nélkül képviselheti a régi eszményt.

Jog szerint az SZDSZ-nek ma már nincs a parlamentben frakciója, így nem tud eredményeket felmutatni, a párttól független képviselőcsoport pedig gyakorlatilag a kormány minden előterjesztését megszavazza kívülről - mondta az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Tölgyessy Péter.

Az alkotmányjogász kétkedve fogadja Retkes Attila elnök bejelentését, hogy a párt minden választókerületben tud majd jelöltet indítani; szerinte ez nagyon nehéz lesz, ráadásul a szabad demokratáknak senki nem segít majd, 50-60 jelölttel viszont nem egyszerű öt százalék fölé jutni.

Tölgyessy úgy látja, a cél most talán az lehet, hogy az SZDSZ városi párt legyen, tagjai esetleg abban bízhatnak, hogy az önkormányzati választásokon revánsot vehetnek. Pedig 1990 őszén az SZDSZ még az ország legerősebb pártja volt, Budapest húsz kerületét és tizennégy vidéki települést szabad demokrata polgármester irányított, mára azonban a főemberei odahagyták, és látszik, hogy méltósággal még eltemetni sem tudják. Az SZDSZ biztosan hiányozni fog majd a politikai palettáról, de azok után, amit csinált, egyszerűen nincs mit folytatni - hangsúlyozta a politikai elemző.

Horn Gyula hamar eltörte az SZDSZ gerincét

A nagyon régi tradíciókkal, a polgári radikális világlátással, a magyar ugar felszántásával induló kispártnak 1989-90-ben a történelem és a Fidesz is rendesen "aládolgozott", így sikerült majdnem választást is nyernie - mondta Tölgyessy Péter, emlékeztetve arra, hogy eleinte az SZDSZ nem liberális, hanem baloldali pártként határozta meg magát, amikor azonban az MSZP áttört, elegánsnak tűnt a liberális jelző.

A párt szemében Antall József a legrosszabb magyar jobboldali hagyományt képviselte, így természetes volt, hogy a vele szemben felálló baloldali egységet erősíti majd, a Demokratikus Charta pedig szinte törvényszerűen vezetett el a szocialistákkal való koalícióhoz. Ez a közeledés már 1994 óta tartott, még akkor is, ha a párt akkor komolyan gondolta, hogy Horn Gyulával soha nem lép szövetségre, és nem fogadja el az a kádári hagyományú MSZP világát. Horn Gyula azonban hamar eltörte az SZDSZ gerincét, így 1998-ban a milliónyi SZDSZ-szavazóból sok százezer már a Fideszhez ment át.

Minél később, annál jobb

Az újra kis párttá váló SZDSZ aztán hamar megtalálta a szocialistákkal való tartós együttélés módját, Kuncze Gábor működőképes koalíciós partnerré tette az SZDSZ-t, ám ez egyben már a pangás időszaka is volt, amikor a párt már nem tudta a valósághoz igazítani az elméletet. A következő lépés, Kóka János megjelenése már egyértelműen ennek a hitelvesztett politikának a végét jelentette - magyarázta a politikai elemző.

Tölgyessy Péter szerint a koalíció felmondásának következményeit senki nem gondolta komolyan végig, Fodor Gábor szakítási kísérlete pedig hamar kudarcba fulladt, mert a párt holdudvara számára az volt legfontosabb, hogy Orbán Viktor minél később kerüljön vissza a hatalomba, így mostanra gyakorlatilag visszaterelték az SZDSZ-t a koalícióba.

Az biztos, hogy utódpárt nem igen nőhet ki az SZDSZ-ből, de legalább meglesz az a hálás szerepe, hogy a valóság próbája nélkül képviselheti a régi eszményt - fűzte hozzá.

Szerepcsere?

Az MSZP biztosan nem törekszik az SZDSZ szerepére, az MDF viszont Bokros Lajossal egyértelműen bejelentkezett oda - vélekedett Tölgyessy Péter. Az elemző úgy látja, sok voksot vihet el a Lehet Más a Politika (LMP) is az emberi jogok, a környezetvédelem kérdéseivel, ez ugyanakkor nagyon nem piacbarát szervezet, és bár sok rokonszenves témát vet fel, kétséges, hogy logisztikai problémái mellett lesz-e elég jelöltje.

Az LMP az európai parlamenti választások óta komoly eredmény nem mutatott fel, a médiába pedig nem tud bejutni, ehhez ugyanis éppen a média logikájából következően "érdekes ügyeket" kellene produkálnia, ők viszont korrekt módon akarnak játszani, ennek a hírértéke pedig elenyésző.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×