eur:
393.84
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem okozott fennakadást a ferihegyi sztrájk - hírösszefoglaló

Nem okozott fennakadást a forgalomban a ferihegyi repülőtéren fél négytől kezdődött ötórás sztrájk; a munkáltató és a szakszervezet folytatja az egyeztetéseket. Kifejezetten jónak tartja Magyarország középtávú gazdasági kilátásait a pénzügyminiszter. Már több mint 75 ezren keresték fel az október végén nyílt Botticellitől Tizianóig című kiállítást a Szépművészetiben.

Nem okozott fennakadást a forgalomban a ferihegyi repülőtéren fél négytől kezdődött ötórás sztrájk. A Budapest Airport kommunikációs igazgatója elmondta: a munkabeszüntetés miatt sem késések, sem járatkimaradások nem voltak. Hardy Mihály úgy fogalmazott: a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet által szervezett akció látványos kudarcot szenvedett, mert abban az érintett mintegy 200 munkavállaló közül mindössze 34-en vettek részt. Hangsúlyozta: valamennyi repülőtéri cég megerősített műszakkal készült a sztrájkra, hogy garantálni tudják az utasok kiszolgálását. Nem sokkal korábban Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet elnöke azt mondta: a Malév sztrájktörőkkel hatástalanítja a munkabeszüntetést. Emlékeztetett arra, hogy a munkabeszüntetéssel a dolgozók helyzetének javítását illetve az elmúlt években elmaradt béremelés pótlását szeretnék elérni. Limburger Lóránt, a Malév földi kiszolgáló cégének vezérigazgatója irreálisnak nevezte a demonstrációt meghirdető szakszervezet idei 14 és jövő évre vonatkozó további 20 százalékos béremelési követelését. Az egyeztetés folytatódik a felek között.

Kifejezetten jónak tartja Magyarország középtávú gazdasági kilátásait a pénzügyminiszter. Oszkó Péter a távirati irodának adott interjúban úgy vélte: a válság után a magyar gazdaság versenyképesebb lehet régiós társainál. A pénzügyi tárca vezetője további feladatnak nevezte a foglalkoztatást terhelő adók mérséklését, a jövő évi költségvetés betartását és a nagy állami vállalatok működésének megreformálását. Az eladósodottságról azt mondta: nem feltétlenül a meglévő adósságállomány számít hanem inkább az, hogy további szigorú, a gazdaságot megterhelő intézkedések nélkül csökkenthető-e az adósság.

Azonnali intézkedéseket vár az egészségügyi minisztertől a pszichiátriai ellátás színvonalának javítására az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté arra kéri Székely Tamást, hogy minél előbb dolgozzon ki ütemtervet a jelenlegi hiányosságok felszámolására. Az ombudsman emlékeztetett arra, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet 2007-es bezárása után kétszer is megvizsgálta a helyzetet és olyan súlyos hiányosságokat tárt fel, amelyek alapján sérül a betegek egészséghez való joga.

Hivatalból vizsgálatot indított a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa a Magyar Televízió kisebbségi műsorait veszélyeztető költségvetési elvonások miatt. Kállai Ernő azt mondta: szerdára egyeztetésre hívta hivatalába a köztelevízió ügyvezető elnökét, az országgyűlés illetékes bizottságainak elnökeit és a kisebbségi közösségek képviselőit. Az ombudsman úgy fogalmazott: az ország lakosságának 10 százalékát jelentő 13 kisebbségi közösségnek sem gazdasági megszorítások, sem politikai csatározások miatt nem csorbulhatnak az alkotmányban biztosított kulturális jogai.

Eddig több mint 75 ezren keresték fel az október végén nyílt Botticellitől Tizianóig című kiállítást a Szépművészeti Múzeumban. Az igényekhez alkalmazkodva a kiállítás karácsonytól a tárlat február 14-ei bezárásáig hétfőnként is nyitva áll majd, január 4-ig pedig egy órával tovább, 19 óráig fogadja a látogatókat. Január 4-e után azonban csak pénteken és szombaton látható majd este 7 óráig a tárlat.

Koppenhágában mintegy 200 klímavédelmi aktivistát vettek őrizetbe, miután megpróbálták blokád alá vonni a dán főváros kikötőjét. Az egyik zöldszervezet által meghirdetett demonstráció résztvevői összecsaptak a rendőrökkel. Nem sokkal korábban engedték szabadon a tegnapi, nagyszabású tüntetésen kirobbant zavargáson őrizetbe vettek többségét, mintegy ezer embert. Szombaton több tízezren vonultak az utcákra Koppenhága belvárosában, hogy határozott lépéseket követeljenek az éghajlatváltozás ellen az ENSZ klímakonferencia résztvevőitől.

Csaknem 18 év után ismét jár expresszvonat Belgrád és Szarajevó között. A balkáni háborúk befejezése utáni első közvetlen járat nyolc óra alatt ér a szerb fővárosból a mintegy 500 kilométerre fekvő Szarajevóba, Bosznia-Hercegovina fővárosába. A szerelvény három kocsiból áll, egyet a szerb, egyet a boszniai -szerb vasúttársaság, egyet pedig a szarajevói vasúti hivatal biztosít. A jegy átszámítva 8 ezer forintba kerül.

Meghalt Paul Samuelson, az első amerikai tudós, aki megkapta a közgazdasági Nobel-díjat. Paul Samuelson 1915-ben született; a Harvard Egyetemen szerzett doktori fokozatot közgazdaságtanból és haláláig tanított a massachusetts-i egyetemen. A közgazdasági Nobel-díj történetének második évében, 1970-ben kapta meg a kitüntetést az elméleti közgazdaságtan területén végzett munkájáért.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×