INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Izrael elhalasztja a szavazást a "legfontosabb övezetekről"

InfoRádió / MTI
Az izraeli kormány úgy döntött, hogy elhalasztja a tervezett szavazást "a nemzeti szempontból legfontosabb övezetek" listájáról, amelyek között vannak a ciszjordániai zsidó telepek is - közölte vasárnap a munkapárti Salom Szimhon mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.

"A kabinet megvitatja a tervet, a szavazásra pedig későbbi időpontban kerül sor - mondta újságíróknak a miniszter. - Egy szűk miniszteri bizottságnak kell újrarajzolnia +a nemzeti szempontból legfontosabb övezetek+ térképét."

Az izraeli közszolgálati rádió szerint Benjámin Netanjahu kormánykoalíciójában megosztottság mutatkozott vasárnap a tervet illetően. Ehud Barak védelmi miniszter, az első számú munkapárti politikus például azt követelte, hogy Askelón városát is vegyék be a "legfontosabb övezetek" közé, tekintve közelségét a palesztinok lakta Gázai övezethez, ahonnan rakétatámadások érik.

A kabinet 28 millió dollárt akar befektetni a megszállt Ciszjordániában lévő lakótelepekbe, amelyeken 110 ezer izraeli él - közölte még csütörtökön a kormányfő szóvivője. E kolóniák többsége nem része azoknak a teleptömböknek, amelyeket a palesztinokkal kötendő megállapodás keretében Izrael be kíván kebelezni, hanem "a nemzeti szempontból legfontosabb övezeteknek" a kormányfő hivatala által létrehozott listáján szerepel.

A terv szerint a kiválasztott telepek lakói fejenként mintegy 270 dollárnak megfelelő összeget kapnak, amelynek célja az
iskolarendszer, az infrastruktúra és a közlekedés fejlesztése, valamint lakáscélú támogatás.

A címlapról ajánljuk