eur:
392.85
usd:
366.21
bux:
66895.9
2024. április 25. csütörtök Márk

Romagyilkosságok - A Nemzetbiztonsági Hivatalt hibáztatja a tényfeltáró munkacsoport

A nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőinek személyi és politikai felelősségét is megállapította a romagyilkosságok felderítésének titkosszolgálati hátterét vizsgáló tényfeltáró munkacsoport.

A vizsgálat által feltárt hiányosságokért, az érdemi munka elmaradásáért, a Nemzetbiztonsági Hivatal rendeltetésszerű működésének hiányáért a hivatal főigazgatóját, Laborc Sándort személyes felelősség, míg a rendellenes működésért Szilvásy György és Ficsor Ádám korábbi minisztereket politikai felelősség terheli - olvasható Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes elnöke, Simicskó István által aláírt jelentésben.

A bizottságot Demeter Ervin fideszes, Tóth Károly szocialista és Gulyás József szabad demokrata képviselők alkották.

A jelentésből az is kiderül, hogy a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat egyik gyanúsítottja, akit korábban megfigyelés alatt tartottak, ez év elején újabb fegyverbeszerzésre készült, de az erre vonatkozó információkat az évekkel korábbi adatokkal nem egyeztették, nem továbbították.

A férfit nem vonták újra ellenőrzés alá, pedig ha mindez megtörténik, akár több, áldozatot követelő bűncselekményt megelőzően el lehetett volna fogni a gyanúsítottakat, ugyanis a később a romagyilkosságokkal összefüggésben előzetes letartóztatatásba került férfiak már a szakszolgálat látókörében voltak.

A munkacsoport létrehozását az NBH-n belül tapasztalt súlyos hibák indokolták - fogalmazott Gulyás József, hozzátéve: e hibákat tetézték azok a hiányosságok, amelyek az időközben hivatalba lépett új főigazgató mindössze 48 óra alatt elvégzett belső vizsgálata közben keletkeztek.

A munkacsoport vezetője szerint azért készült két - egy nyilvános és egy titkos - jelentés, mert a vizsgálódásuk közben begyűjtött számos, az NBH műveleti munkáiról szóló információ, valamint a titkos történések leírása nem osztható meg a közvéleménnyel.

A képviselő hozzátette: a munkacsoport nagyon sok iratot tanulmányozott át, és 25 meghallgatásra is sor került, mintegy 17 órányi időtartamban. Az illetékes volt miniszterektől, valamint az NBH egykori és jelenlegi felső vezetőitől valamennyi kért információt megkapták, ám nem kutakodtak a nyomozás, illetve a büntetőeljárás részleteiben, mivel ez nem is volt feladatuk - mondta.
A tényfeltáró munkacsoport fideszes tagja, Demeter Ervin a sajtótájékoztatón közölte, hogy jelentésükben egyértelműen megfogalmazzák: kriminalisztikai szempontból az eddigi legsúlyosabb bűncselekménynek számít a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosság, amelyet a fajgyűlölet motivált, és amelynek előkészülete az NBH "látókörébe került". A kormány érzékelte ugyan a nyomozás során előállt hibákat, de nem tett semmit - fűzte hozzá Demeter Ervin, aki szerint a komoly szakmai hiányosságokon túl az NBH átszervezése és a forráshiány is közrejátszott a történtekben. A munkacsoport jelentésének minősített (titkos) részét egyhangúlag, a nyilvános részt 6:4 arányban fogadta el a nemzetbiztonsági bizottság - fűzte hozzá Demeter Ervin. Úgy fogalmazott: a vizsgálat legfőbb tanulsága, hogy az NBH működési rendjét mielőbb helyre kell állítani.

A munkacsoport jelentését a legfőbb ügyésznek, a köztársasági elnöknek és a kisebbségi ombudsmannak is megküldték - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Tóth Károly, a munkacsoport MSZP-s tagja, a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnöke - aki maga is elkészített egy jelentést - azt mondta: "gyökeres különbség" van a most elfogadott jelentés minősített és nyilvános része között. Míg az előbbi csupán a bűnügy felgöngyölítése során elkövetett szakmai hibákat taglalja, addig az utóbbi már politikai állásfoglalást is tartalmaz, noha munkájuk során "nem érintettek politikai vonatkozású momentumokat".

Közölte: vizsgálódásuk során soha nem merült fel a politikai felelősség kérdése, ezt az SZDSZ-es-fideszes többség "erőltette bele" a végleges jelentésbe, ezért az MSZP nem ért egyet a jelentésnek ezekkel a kitételeivel. A politikus azt is mondta, hogy a munkacsoport vizsgálata során nem keletkezett olyan információ, amely szerint a sorozatgyilkosság megelőzhető lett volna.

A nemzetbiztonsági bizottság - eredeti napirendjétől eltérően - kedden nem tárgyalt az elmúlt hétvégén Sajóbábonyban történtekről. Tóth Károly szerint nem volt, aki részletes tájékoztatást adott volna, mert a nemzetbiztonsági kabinet és a bizottság egy időben ülésezett.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×