INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Újabb iskolát zárnak be az influenza miatt - a nap legfontosabb hírei

Infostart / InfoRádió
Újabb általános iskolát zárnak be hétfőtől egy hétre a tömeges influenzás megbetegedések miatt. A székesfehérvári intézmény igazgatója azt mondta: a kistérség tiszti főorvosával egyetértésben döntöttek így, miután tegnap az 515 tanuló 30 százaléka hiányzott.

Hozzátette: egy gyereket kórházban ápolnak, miután a szervezetében kimutatták az új típusú influenzát okozó H1N1-es vírust. Csapó Csilla, a Székesfehérvári Önkormányzat oktatásért felelős alpolgármestere közölte: egy másik általános iskola esetében még tart a gyerekektől vett minták laboratóriumi vizsgálata, ennek eredményétől függően döntenek az intézmény bezárásáról. Székesfehérváron az egyik óvodából is a gyerekek mintegy fele hiányzott pénteken. Fejér megyében egy középiskolát már a hét elején bezártak átmenetileg. Az új esetekkel együtt összesen 7 iskolában és egy óvodában van tanítási szünet a H1N1-es vírus okozta megbetegedések miatt. Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára korábban az Inforádióban azt mondta: az intézményekben hétvégi, vagy kötelező órákon kívüli tanítással kell pótolni a kieső napokat. A legfrissebb jelentések szerint a múlt héten 30 százalékkal, 16 ezer 700-ra nőtt az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók aránya a korábbi héthez képest.

Az SZDSZ országos tanácsa nem támogatja a költségvetést

Nem támogatja a jövő évi költségvetést az SZDSZ országos tanácsa, és ezt javasolja a párt frakciójának is - jelentette be a testület budapesti ülése után a liberális párt elnöke. Retkes Attila az Inforádiónak azt mondta: a tervezett büdzsé rontana a mélyszegénységben élők, a munkanélküliek, a kis- és közepes vállalatok, valamint az önkormányzatok helyzetén, és a tervezett makropálya sem lesz tartható. A szabad demokraták parlamenti képviselőcsoportja korábban megszavazta a 2010-es büdzsé sarokszámait. Erről a pártelnök azt mondta: 14 SZDSZ-es képviselő voksolt igennel, 5 pedig nemmel, és a párt az utóbbiakkal ért egyet. Kóka János frakcióvezető úgy reagált: a liberális képviselőcsoport továbbra is a Bajnai-Oszkó féle válságkezelés mellett áll.

A mai ülésen új elnököt is választott az SZDSZ országos tanácsa. A Magyarország szlovéniai nagyköveti tisztjére jelölt Szent-Iványi István helyét Skaliczky Andrea eddigi ügyvivő veszi át.

Vége a papír kétszázasnak

Szombaton lehet utoljára fizetni a papír kétszázassal. A bankjegyeket november 16-ától már csak a jegybank pénztáraiban illetve egyes hitelintézeteknél és postahivataloknál váltják be a következő 20 évben. A Magyar Nemzeti Bank június 15-én bocsátotta ki a 200 forintos érmét, amelyből az év végéig 71 millió darab készül. A papír kétszázas 1998. május elsejétől került forgalomba.

Feljelent a Magosz

Büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a Magosz szövetségi igazgatója, mert úgy véli: szabálytalanul jár el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az állami földek haszonbérletére kiírt pályázatok ügyében. Budai Gyula a konkrét esetet ismertetve az Inforádióban közölte: információi szerint idő előtt, még a területi irodában kibontották az egyik 2.500 hektáros Pest megyei terület haszonbérletére érkezett pályázati csomagot, és ezt a tényt visszamenőleges dátummal próbálták legalizálni. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének vezetője vizsgálatot szorgalmazott az ügyben a vagyonkezelőn belül.

A nézők közé csadpódott egy autó

Leállították a Miskolc belvárosában tartott rally versenyt, miután az egyik autó kisodródott és a nézők közé csapódott. A Távirati Iroda úgy tudja, hogy egy nő sérült meg könnyebben. Gaskó Bertalan a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: az egyik versenyautó feltehetően egy másik járműből kifolyt olajon megcsúszott, ezután sodort el egy, a szalagkorlát mellett szabályosan álló nézőt. A nőt kórházba vitték.

Zajlik az eltűnt magyar hegymászók keresése

Kínában megérkezett a 9-tagú kínai-magyar csoport annak a hegynek a lábához, amelyen októberben eltűnt 4 magyar hegymászó. A szakértők és hozzátartozók közösen igyekeznek pontos információkat szerezni a történtekről. Korábban Sárközy Péter az InfoRádióban elmondta: a mentésben résztvevő kínai hegymászók úgy vélik: a magyar sportemberek 5300 és 5500 méter között kerülhettek bajba.

Az év vihara söpör végig Nagy-Britannián

Nagy-Britannia déli részén áradásokat és közlekedési káoszt okozott a kiadós esőzéssel kísért vihar. Helyenként óránkénti 160 kilométeres sebességű széllökések voltak. Nagy-Britanniában ez volt az év legerősebb vihara, fákat döntött az utakra, villanyvezetékeket szakított le és autókat rongált meg. Több autóst a tűzoltók szabadítottak ki az eláraszott utakon elakadt járműveikből. Az ítéletidő miatt nem működtek az Anglia és Franciaország közötti kompjáratok sem.

Vonatszerencsétlenség Indiában

Indiában kisiklott egy személyvonat az ország nyugati részén; az eddigi információk szerint a balesetben 9-en meghaltak, több mint 80 ember megsérült. Az indiai rendőrség közlése szerint az Újdelhibe tartó vonat vezetője a rossz látási viszonyok miatt hirtelen erősen fékezett, emiatt siklott ki a szerelvény 15 kocsija.

A címlapról ajánljuk