INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Lendvai Ildikó: Nem adunk szájzárat Gyurcsány Ferencre

Infostart / InfoRádió
Az MSZP olyan miniszterelnök-jelöltet választ majd, aki nemcsak a választási kampány alatt, hanem politikusként hosszú távon képviseli a baloldali értékeket - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a párt elnöke. Lendvai Ildikó hozzátette: van már jelentkező, a választmány azonban november végén dönt arról, kit állítson a december 12-i jelöltválasztó kongresszus elé.

Egy baloldali értékeket képviselő, demokrata és a modernizáció iránt nyitott jelöltet indít majd a miniszterelnöki posztért az MSZP a jövő évi választások után. A pártelnök az InfoRádióban elmondta: miniszterelnök-jelöltjük hosszú távon sem tűnik majd el a süllyesztőben, hanem hosszú távon a baloldal meghatározó személyisége lesz. Ennek két-három ember is megfelel - jelentette ki a pártelnök.

Bokros Lajos nem jöhet szóba

Az SZDSZ elnökének azon felvetésére, hogy Bokros Lajos volt szocialista pénzügyminiszter, jelenlegi MDF-es európai parlamenti képviselő az MDF, az MSZP és az SZDSZ közös miniszterelnök-jelöltje legyen, Lendvai Ildikó azt mondta: Bokros Lajos elkötelezte magát egy jobboldali párt mellett, ezt pedig a szocialisták tiszteletben tartják.

Gyurcsány Ferenc "nem kap szájzárat"

A szocialisták jövő évi kampányában Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek is része lesz, aki Lendvai Ildikó szavai szerint a baloldali választóbázis egy szűk magja számra lelkesítő példa, és az úgynevezett szoclib értelmiség, azaz a baloldali és liberális értékek mezsgyéjén mozgók is figyelnek a szavára. "Nem fog szájzárat viselni, mi sem adunk rá, de nem az elsőszámú szereplője lesz a kampányban, nem fog direkt és aktív szerepet vállalni" - fogalmazott a pártelnök.

A szocialista politikus a legnagyobb ellenzéki pártról és elnökéről azt mondta: a Fidesz nem náci, Orbán Viktor nem fasiszta, de a Jobbik születésében valamilyen módon bábáskodott, hiszen cinikus választási szempontok miatt sokszor elmulasztotta az elhatárolódást, amikor el kellett volna határolódnia. Hozzátette: ha egy párt az önkormányzatokban együttműködik a Jobbikkal, akkor igen is szerepe van a szélsőjobb megerősödésében.

A pártelnök a VII. kerületi, előzetes letartóztatásban lévő polgármester ügye kapcsán azt mondta: egy politikus sem kaphat fizetést munkavégzés nélkül, így minden, pártelnökként a rendelkezésére álló eszközt fel fog használni annak érdekében, hogy a helyi politikusokat is meggyőzze erről.

Arról is beszélt: a fővárosban az SZDSZ-MSZP koalíció felmondása azt is előrevetíti, hogy a két párt nem állít közös főpolgármester-jelöltet a jövő őszi önkormányzati választásokon, erről azonban szavai szerint még korai beszélni. Mint mondta, pártjának Budapesten jelenleg a vitás ügyeket kell tisztáznia, és azt kell bizonyítania, hogy a botrányokat a párt nem mélyíti, hanem megoldja.

Hanganyag: Exterde TiborA címlapról ajánljuk