eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Lendvai Ildikó: Nem adunk szájzárat Gyurcsány Ferencre

Az MSZP olyan miniszterelnök-jelöltet választ majd, aki nemcsak a választási kampány alatt, hanem politikusként hosszú távon képviseli a baloldali értékeket - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a párt elnöke. Lendvai Ildikó hozzátette: van már jelentkező, a választmány azonban november végén dönt arról, kit állítson a december 12-i jelöltválasztó kongresszus elé.

Egy baloldali értékeket képviselő, demokrata és a modernizáció iránt nyitott jelöltet indít majd a miniszterelnöki posztért az MSZP a jövő évi választások után. A pártelnök az InfoRádióban elmondta: miniszterelnök-jelöltjük hosszú távon sem tűnik majd el a süllyesztőben, hanem hosszú távon a baloldal meghatározó személyisége lesz. Ennek két-három ember is megfelel - jelentette ki a pártelnök.

Bokros Lajos nem jöhet szóba

Az SZDSZ elnökének azon felvetésére, hogy Bokros Lajos volt szocialista pénzügyminiszter, jelenlegi MDF-es európai parlamenti képviselő az MDF, az MSZP és az SZDSZ közös miniszterelnök-jelöltje legyen, Lendvai Ildikó azt mondta: Bokros Lajos elkötelezte magát egy jobboldali párt mellett, ezt pedig a szocialisták tiszteletben tartják.

Gyurcsány Ferenc "nem kap szájzárat"

A szocialisták jövő évi kampányában Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek is része lesz, aki Lendvai Ildikó szavai szerint a baloldali választóbázis egy szűk magja számra lelkesítő példa, és az úgynevezett szoclib értelmiség, azaz a baloldali és liberális értékek mezsgyéjén mozgók is figyelnek a szavára. "Nem fog szájzárat viselni, mi sem adunk rá, de nem az elsőszámú szereplője lesz a kampányban, nem fog direkt és aktív szerepet vállalni" - fogalmazott a pártelnök.

A szocialista politikus a legnagyobb ellenzéki pártról és elnökéről azt mondta: a Fidesz nem náci, Orbán Viktor nem fasiszta, de a Jobbik születésében valamilyen módon bábáskodott, hiszen cinikus választási szempontok miatt sokszor elmulasztotta az elhatárolódást, amikor el kellett volna határolódnia. Hozzátette: ha egy párt az önkormányzatokban együttműködik a Jobbikkal, akkor igen is szerepe van a szélsőjobb megerősödésében.

A pártelnök a VII. kerületi, előzetes letartóztatásban lévő polgármester ügye kapcsán azt mondta: egy politikus sem kaphat fizetést munkavégzés nélkül, így minden, pártelnökként a rendelkezésére álló eszközt fel fog használni annak érdekében, hogy a helyi politikusokat is meggyőzze erről.

Arról is beszélt: a fővárosban az SZDSZ-MSZP koalíció felmondása azt is előrevetíti, hogy a két párt nem állít közös főpolgármester-jelöltet a jövő őszi önkormányzati választásokon, erről azonban szavai szerint még korai beszélni. Mint mondta, pártjának Budapesten jelenleg a vitás ügyeket kell tisztáznia, és azt kell bizonyítania, hogy a botrányokat a párt nem mélyíti, hanem megoldja.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Magyarországon, a 2018-as járvány adatait azonban még messze nem közelíti meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kimutatásai szerint itthon az idén eddig 99-en kapták el a vírust, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében volt.

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×