eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Csoportlétszám-növeléssel oldaná meg a bölcsődei helyhiányt a kormány

Békés demonstrációt tartottak bölcsődei dolgozók szombaton a fővárosban a jövő évi költségvetés ellen. A dolgozók a többi között a tervezett bérintézkedések, valamint a csoportlétszám emelése miatt vonultak a Szociális és Munkaügyi Minisztérium elé, ahová egy petíciót is eljuttattak.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke a demonstrálók előtt a petíciót ismertetve elmondta, hogy a jövő évre tervezett bér- és költségvetési intézkedések hatására a fokozott szellemi és fizikai megterhelés mellett a dolgozók további legalább 4 százalékos reálkereset-csökkenésre számíthatnak. A megélhetési körülményeik jelentős romlása mellett, a munkavégzési feltételek is romlani fognak - tette hozzá.

Az elnök ismertetése szerint ráadásul a jelentősen megemelkedett gyermeklétszám miatti munka és felelősség anyagi kompenzálása teljes mértékben elmarad: 20-25 év munka után a szakdolgozói átlagbér csupán nettó 80-85 ezer forint. A dolgozók anyagi helyzetét a természetbeni juttatások hiánya, illetve azok jövő évi óriási mértékű megadóztatása tovább rontja.

Mint a petícióban írták, a megengedhetetlen és súlyos hiba, hogy jövőre a bölcsődei csoportlétszámok az optimális 10 főről 16-18 főre emelkednek. A túltöltött bölcsődék rengeteg veszélyt és balesetforrást rejtenek magukban, valamint kockáztatják a biztonságos ellátás színvonalát.

A tömörülés szerint a normatíva számítása más gyermekintézményekkel szemben, már évek óta olyan logika mentén történik, amely alapján a ténylegesnél jóval kevesebb forrást biztosít a gyermekek ellátására. 2010-ben a költségvetésben egy gyermek ellátására biztosított 494 100 forinttal szemben a rossz számítási mód miatt az intézmény fenntartója ennek az összegnek ténylegesen csak a 76 százalékát, azaz 378 480 forintot hívhat le. A helyzetet tovább nehezíti, hogy az ellátásra adott összeg meghatározásánál az infláció mértékét teljes mértékben figyelmen kívül hagyták.

A petíciót végül Veres Gábor, a szaktárca főosztályvezetője vette át, aki a szaktárca álláspontját tartalmazó közleményt juttatott el a sajtó képviselőinek.

A minisztériumi közlemény szerint az ágazatot érintő jövő évi normatív támogatások úgy csökkennek, amilyen arányban a munkáltatói bérterhek is mérséklődnek. A szaktárca közleményében az is olvasható, hogy az uniós pályázatok útján biztosított forrásokból 2013-ig mintegy 7 000 új bölcsődei férőhely létrehozása várható.

Mint emlékeztettek: a kormány döntött a 2009-2010-es tervezési időszakra felhasználható források átcsoportosításáról is, amely eredményeként mintegy 13,2 milliárd forintot fordítanak a bölcsődék fejlesztésére és a kapacitás bővítésére.

A tüntetésen - a szervezők közlése szerint - mintegy 1 000 ember vett részt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×