INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A MOSZ a teljesítményhez igazítaná az állami vezetők fizetését

InfoRádió / MTI
Mérhető és ellenőrizhető teljesítményhez kötné az állami vezetők javadalmazását a Menedzserek Országos Szövetsége.

Dénes Gábor, a szervezet főtitkára elmondta: a versenyszférához hasonlóan a közvagyon kezelőit is alacsonyabb alapjövedelemben, valamint a tényleges és ellenőrzött teljesítményhez kötött prémiumokban kellene részesíteni. Az ilyen többletjövedelmek alapja egyebek mellett az adott vállalat eredményességének, költséghatékonyságának, illetve akár piaci részesedésének javítása lehet - fűzte hozzá.

A MOSZ képviselője szerint az állami vezetők kiválasztása, képzése és ellenőrzése jelenleg közel sincs olyan szakmai színvonalon, mint a magántulajdonban lévő vállalatok irányítói esetében.

A politikának minél hamarabb fel kell ismernie a jelenlegi állapot tarthatatlanságát, például azt, hogy egy köztulajdonban álló társaság vezetője gyakorlatilag évekig dolgozhat úgy, hogy a tulajdonosi jogokat képviselő állam érdemben rá se néz a munkája eredményeire - mutatott rá Dénes Gábor.

Hozzátette: a politikusoknak le kell számolniuk ezzel az "államszocializmusból származó beidegződéssel", hiszen például az adók is a közvagyon felelőtlen használata miatt emelkedtek a jelenlegi magas szintre.

A címlapról ajánljuk