eur:
393.02
usd:
366.91
bux:
66799.54
2024. április 26. péntek Ervin

Stumpf István: Ott folytatja Gyurcsány, ahol a lemondásakor abbahagyta

A leköszönő politikai elit már nincs a figyelem középpontjában; már mindenki a változások irányára kíváncsi - mondta az InfoRádiónak adott interjújában a Századvég Alapítvány elnöke. Stumpf István szerint Gyurcsány Ferenc minapi felszólalása is azt mutatja, hogy a szocialisták nem tudnak szembenézni az elmúlt 7-8 évvel.

Tájékoztató füzeteket kezd postázni az MSZP. Elmondható, hogy már elkezdődött a kampány?

A startpisztoly már tavaly március 9-én, a szociális népszavazás után eldördült. A szocialisták azóta tisztában vannak azzal, hogy nem nyerhetik meg a választást, Gyurcsány Ferenc lemondása ennek egyértelmű szimbóluma volt. Hogy a válságkezelő kormány arra rendezkedett be, hogy megpróbálja az ország működőképességét fenntartani, és közben azzal a politikai árral nem számol, amit ezért a baloldalnak fizetnie kell, ez azt jelezte, hogy már régóta tisztában van azzal, a választásokat az MSZP elveszíti.

Pedig Gyurcsány Ferenc ébresztőt fújt a minapi választmányi ülésen.


Azzal fejezte be a beszédét, hogy támogass, vagy hallgass, ez pedig nem a legdemokratikusabb magatartás. Ott folytatja Gyurcsány Ferenc, ahol a lemondásakor abbahagyta. Nem szeretem, ha a félelem kufárai uralják a politikát egy olyan időszakban, amikor egyébként is van mitől félni. A szociális gondok, a társadalmi feszültségek és a folyamatosan eluralkodó erőszak olyan folyamatok, amelyeket csak jó kormányzással lehet kordában tartani, nem pedig ráolvasással.

Az MSZP-nek meg kell szabadulnia Gyurcsány Ferenctől?


Totális dezorientáltság van a szocialista párton belül. Nem tudják, hogy milyen irányt vegyenek, többféle törésvonal van jelen. Nem mernek Gyurcsány Ferenc mögé odaállni, és felvállalni, hogy egy meghatározó politikai vonal legyen. Ezt a volt pártelnök is tudja, aki felszólalásával csak azt akarta jelezni, hogy még létezik. Nem tudnak megszabadulni Gyurcsány Ferenctől, még ha akarnának is, mert ehhez kellene egy tisztességes önértékelést tartani.

Szembenézett az MSZP és Gyurcsány Ferenc az elkövetett hibákkal?


A volt kormányfő példája azt mutatja, hogy nem tudnak ezzel szembenézni. Látni másféle törekvéseket, a fiatalokra épülő új reformköri mozgalom jövője attól függ, hogy sikerül-e hiteles baloldali pártot felépíteni. A választások után nem lesz könnyű az ország irányítása, bármekkora arányú győzelmet arat a Fidesz, szüksége lesz egy szélesebb társadalmi megállapodásra ahhoz, hogy a programokat sikeresen lehessen képviselni, ehhez pedig jó lenne egy hiteles baloldal.

Akkora a probléma, és olyan nagy a kihívás, hogy nagyon széles társadalmi összefogásra van szükség. Kell egy határozott kormányzás, ezért jó lenne minél nagyobb felhatalmazás, hogy világos iránytű mentén lehessen nekiállni egy nemzetstratégiai program megvalósításához.

Kemény öt hónapra számíthatunk?

A társadalomban egyszerre van jelen egy centi vágási hangulat, hogy most már menjenek el, akik hatalmon vannak, és adják át az újaknak a lehetőséget, mert változás kell, illetve megfigyelhető a kiábrándultság is. Óvatosan kell a kampányt is folytatni, hogy ne nőjön tovább a politikai osztállyal szembeni bizalmatlanság. Ebből a Jobbik tud profitálni, és a radikalizálódás malmára hajtja a vizet, ha minél durvább megjegyzésekkel áll elő a volt kormányfő, az MSZP pedig továbbra is azt gondolja, csak az ellenzékkel van a hiba. Fontos lenne lerövidíteni a kampányt, csökkenteni a költségeket és minél előbb nekikezdeni a kormányzásnak.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×