INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Külön gyászolhatnak és ünnepelhetnek a romák a gyöngyösi kórházban

InfoRádió / MTI
A tervek szerint külön gyászoló és ünneplő szobát alakítanak ki a romák számára a gyöngyösi kórházban - tájékoztatta az Együtt Gyöngyösért Roma-Magyar Egyesület elnöke az MTI-t.

A külön szobában a romák lehetőséget kapnának arra, hogy saját kulturális hagyományaik szerint, a többi beteget nem zavarva éljék meg például a gyermekszületés örömét, vagy gyászolják meg hozzátartozóik elveszítését - közölte Lakatos Zsolt.

Minderről a helyi cigány kisebbségi önkormányzattal együtt, társadalmi szervezetként egyeztettek a kórház új üzemeltetőjének, a Medical Incestments Zrt. vezetőségének képviselőivel - tette hozzá.

A romák érzelmileg intenzívebben élik meg az öröm vagy a gyász pillanatait, ezért a kulturális különbség miatt sokszor zavarják a többi beteget - hívta fel a figyelmet.

A tervezett különszobában viszont anélkül tehetnék mindezt, hogy ezzel veszélyeztetnék a többi beteg nyugalmát - mondta.

Az egyeztetésen az is szóba került, hogy roma referenseket alkalmazna a kórház, akik segítenék eligazítani a roma betegeket, és számukra érthetően megadnák a kórházi rendszabályok betartásához szükséges felvilágosításokat - számolt be a megbeszélésről Lakatos Zsolt.

Az ügy előzménye, hogy 2002-ben egy gyászoló cigány család hat tagja és hat rendőr sérült meg a gyöngyösi kórházban a családtagok és a rendőrök közötti összeütközésben. Akkor összesen mintegy ötvenen siratták elhunyt rokonukat az intézményben, mire a biztonsági őrök kihívták a rendőrséget.

Lakatos Zsolt akkor azt mondta az MTI-nek, hogy a gyászolók a roma szokások szerint az átlagosnál hangosabban fejezték ki fájdalmukat.

A címlapról ajánljuk