eur:
393.79
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A regionális fejlesztési biztosi poszt megszerzésére törekszik Magyarország - a nap hírei

Elsősorban a regionális fejlesztési biztosi poszt megszerzésére törekszik Magyarország az Európai Bizottságban. Felelősségre vonja az ÁNTSZ az influenza elleni védőoltás beadását indokolatlanul megtagadó háziorvosokat. Romániában letöltendő börtönbüntetésre ítélte a nagyváradi törvényszék a világhírű versenyló, Overdose tulajdonosát. A nap legfontosabb hírei november 6-án.

Elsősorban a regionális fejlesztési biztosi poszt megszerzésére törekszik Magyarország az Európai Bizottságban. A külügyminiszter az InfoRádiónak azt mondta: úgy tudja, hogy a kormányfő a többi között a terület irányításának lehetőségét kérte a testület elnökétől a négyszemközti megbeszélésen. Balázs Péter, aki az ország első uniós biztosaként szintén a regionális fejlesztésért volt felelős, úgy fogalmazott: mivel jelentős pénzek elosztására lehetőséget adó kulcspozícióról van szó, nem Budapest az egyetlen pályázó. Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy Andor Lászlót, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatóságának tagját jelöli magyar biztosnak. Az ellenzéki pártok kifogásolták, hogy a döntést nem előzte meg egyeztetés.

Visszavonta a magyar állampolgárság könnyített megadására vonatkozó törvényjavaslatát a Fidesz-KDNP frakciószövetség - közölte a KDNP parlamenti frakcióvezető-helyettese. Simicskó István az InfoRádióban azt mondta: az MSZP részéről további garanciális elemeket akartak beépíteni az indítványba, majd közölték: ebben a formában nem tudják megszavazni a javaslatot.

A köztársasági elnök szerint a határon túli magyarok sírjainak is helye lenne a Nemzeti Sírkertben. Sólyom László a VIII. kegyeleti konferenciát megnyitó beszédében Budapesten úgy fogalmazott: az emlékezetet nem lehet államhatárok közé zárni. Holló József, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója hangsúlyozta: 91 évvel ezelőtt fejeződött be az I. világháború, és ismereteik szerint 54 országban van eltemetve magyar katona.

Informatikai, infokommunikációs-technológiai fejlesztési akciótervet dolgozott ki az ágazat szereplőinek közreműködésével a kormány - jelentette be a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Varga István elmondta: a program mintegy 70 milliárd forintot szán képzésre, kutatás-fejlesztésre, illetve beruházás-ösztönzésre. Hangsúlyozta: az informatikai szektor és az elektronikai ipar 15 százalékkal járul hozzá a bruttó hazai termékhez, és az ágazat mintegy 60 ezer dolgozót foglalkoztat.

A munkaadói oldal 73 ezer, a munkavállalói 78 ezer forintos havi minimálbért ajánlott jövőre a jelenlegi 71.500 forint helyett az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára azt mondta: elfogadhatatlan számukra ugyanakkor a garantált bérminimum, azaz a szakmunkás bérek emelése; ez jelenleg 87.500 forint. Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy az érdekképviseletek elutasítják a reálkeresetek csökkenését.

Elsősorban a kormány foglalkoztatáspolitikáját okolja az egyre növekvő munkanélküliségért a Fidesz és a KDNP. Répássy Róbert, a legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: a 13 éves csúcsot megdöntő, 10,3 százalékos munkanélküliség azt bizonyítja, hogy a Bajnai Gordon vezette MSZP-kabinet nem kezeli, hanem tovább mélyíti a válságot. A kormányszóvivő erre reagálva hangsúlyozta: a munkahelyek a gazdasági válság miatt szűnnek meg világszerte, így Magyarországon is. Szollár Domokos hozzátette: a kabinet 67 milliárd forintot biztosít a munkahelyek megőrzésére.

Felelősségre vonja az ÁNTSZ azokat a háziorvosokat, akik indokolatlanul tagadják meg az influenza elleni védőoltás beadását - közölte az országos tisztifőorvos helyettese. Molnár Kornélia az InfoRádióban hangsúlyozta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött szerződés megszegését jelenti, ha valaki nem adja be a vakcinát.

Továbbra is jár a juttatás az előzetes letartóztatásban lévő erzsébetvárosi polgármesternek. Erről a VII. kerületi képviselő-testület döntött, miután az ülésen elutasították a szocialista Hunvald György alapilletményének felfüggesztését és költségátalányának megvonását kezdeményező fideszes indítványt. A Fidesz tiltakozott a döntés ellen.

Nem találta bűnösnek a 2002-ben elkövetett móri bankrablásban Kaiser Edét a Fővárosi Bíróság. A vádlottat ugyanakkor első fokon 18 év szabadságvesztésre ítélték több más bűncselekmény - a többi között minősített rablások, testi sértések, lőfegyverrel való visszaélés - miatt.

Romániában egyebek mellett csődbüntett miatt 1 év 7 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte a nagyváradi törvényszék a világhírű versenyló, Overdose tulajdonosát, a szlovákiai Mikóczy Zoltánt. A bíróság közlése szerint a férfi társa, a magyar állampolgár Györke Sándor 2 év 2 hónap ugyancsak letöltendő börtönbüntetést kapott. A két vádlott fellebbezett.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×