eur:
402.22
usd:
366.38
bux:
74032.43
2024. október 7. hétfő Amália

Belyó Pál: "A KSH-ból kikerülő adatokat nem lehet eltorzítani"

Belyó Pál meg szeretné őrizni a Központi Statisztikai Hivatal függetlenségét a kormány akaratától. Bajnai Gordon miniszterelnök az Ecostat főigazgatóját november 26-ai hatállyal nevezte ki a KSH élére.

Mindig arra készült, hogy a statisztika magyarországi szervezésében, előre vitelében alkotó szerepet tudjon játszani, ennek betetőzése, hogy hat évre a Központi Statisztikai Hivatal élére választották - mondta az InfoRádiónak Belyó Pál, az Ecostat főigazgatója.

Arra a felvetésre, hogy a KSH nyolc évvel ezelőtt megválasztott vezetőjét, Mellár Tamást 2003 novemberében, a kormányváltás után leváltotta az akkori kancelláriaminiszter, Belyó Pál elmondta: bízik abban, hogy szakmai előélete, tudása és stratégiai tervei meggyőzőek lesznek, így kitöltheti mandátumát.

A KSH leendő elnöke szerint a szervezetnek maximálisan függetlennek kell lennie a kormánytól. Mint mondta: a jelenlegi rendszerben nem lehet trükközni a statisztikai adatokkal, és korábban sem lehetett.

Az ugyanakkor elképzelhető - jegyezte meg Belyó Pál -, hogy "többféleképpen lehet értelmezni bizonyos dolgokat, és ezt a politika, a gazdaságpolitika és az éppen aktuális politikai vezetés esetenként meg is teheti, ha akarja, de ez nem a statisztikai hivatalon múlik".

Hozzátette: a hivatalban konkrét, keményen behatárolt, nagyon komoly szakmai paramétereken és módszertanon alapuló adatgyűjtés, -feldolgozás és publikálás történik, amit semmiképpen sem lehet eltorzítani.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×