eur:
401.97
usd:
366.25
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Sztrájkolnak a vasutasok

Megkezdődött az országos figyelmeztető vasutassztrájk, az öt reprezentatív szakszervezet a mellékvonalak tervezett bezárása ellen tiltakozik délelőtt 10-től 12-ig. Az érdekképviseletek elutasítják azt is, hogy jövőre 40 milliárd forinttal csökkenjen a vasút finanszírozása, emellett a helyközi közösségi közlekedés tervezett átalakítását és a mellékvonalak tervezett bezárását is kifogásolják.

Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a szolgálatban lévő vasutasok többsége támogatja a sztrájkot.

A vasutas szakszervezetek változatlanul azt követelik, hogy a kormány vonja vissza a mellékvonalak bezárásával kapcsolatos tervezett intézkedéseit és haladéktalanul kezdődjenek meg a tárgyalások egy hosszú távú közlekedéspolitikai koncepcióról.

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke az InfoRádiónak nyitakozva zat emelte ki, hogy a szakszervezetek összefogását szimbolizálja a sztrájk.

Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője az MTI-nek és az InfoRádiónak is elmondta, hogy a munkabeszüntetés néhány száz vonatot érint, ezek az állomásokon várakoznak. Az alapszolgáltatásokat a szakszervezetek biztosítják, a vonatokat fűtik, s a szomszéd állomásokra is eljuttatják a szerelvényeket.

A vasúttársaság szóvivője szerint a sztrájk befejezése után a szakemberek azonnal megkezdik a menetrend szerinti közlekedés mihamarabbi helyreállítását. Várhatóan a délutáni órákra az elővárosi vonatforgalom már kiszámíthatóvá válik, a távolsági és InterCity vonatok előreláthatóan az esti, későesti órákban már menetrend szerint közlekednek. A nemzetközi vonatokat a határállomások befogadják.

Hozzátette: a Volán busztársaságok elfogadják járataikon a MÁV-START Zrt. által kibocsátott vasúti bérleteket a kedden 10 és 13 óra között meghatározott viszonylatokban. A vasúti bérleteket és arcképes igazolványokat a BKV Zrt. szintén 10 órától 13 óráig fogadja el.

A Győr-Sopron Ebenfurti Vasút (GYSEV) vonalait is érinti az öt reprezentatív vasutas szakszervezet figyelmeztető sztrájkja. Nem indulnak el a vonatok a figyelmeztető sztrájk alatt a GYSEV állomásairól és megállóhelyeiről, az úton lévő járatok azonban minden esetben befutnak a legközelebbi állomásra. A nem induló vonatok helyett a GYSEV vonatpótló buszokat közlekedtet. A sztrájk nem érinti a Szombathely-Körmend-Szentgotthárd vonalon a felújítás miatt járó vonatpótló buszokat, azok menetrend szerint fognak közlekedni.

A Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetségéhez (KSZOSZ) tartozó Teherfuvarozók Európai Szakszervezete, a Közúti Közlekedési Szakszervezet, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetsége, valamint a Városi Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége szolidaritásukat fejezték ki a vasúti dolgozók által meghirdetett két órás figyelmeztető sztrájk mellett.

Közös közleményük szerint amennyiben a vasutasok fellépése nem vezet eredményre, további egységes vasúti akció alkalmazása esetén, szakszervezeteik készek keményebb lépéseket is megtenni a vasúti dolgozók érdekeinek érvényesítéséért.

A KSZOSZ-hoz tartozó szakszervezetek követelik, hogy egy átfogó közlekedési koncepció kidolgozása érdekében és a közlekedés egész ágazatát érintő kérdésekben háromoldalú közlekedési kerek asztal jöjjön létre.

A Vasutasok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete azért kezdeményezett közösen kollektív munkaügyi vitát a kormánynál, mert elutasítja, hogy jövőre 40 milliárd forinttal csökkentse a vasút finanszírozását. Kifogásolják a helyközi közösségi közlekedés tervezett átalakítását és a mellékvonalak tervezett bezárását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig egyre nagyobb mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×