eur:
401.97
usd:
366.25
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Szocialista miniszterelnök-kereső - lapszemle

A szocialisták miniszterelnök-jelölt kereséséről közöl írást az Index. A párt állítólag egységes abban, hogy ne legyen népszerűségvesztő a miniszterelnök-jelöltek közötti válogatás, mert ha egymásnak esnek az erős emberek, repedhet a párt.

Noha csak december közepére, a kongresszusra kell jelöltet találnia az MSZP-nek, megindult a szivárogtatás. Nem véletlenül, a párt ugyanis két úton indulhat el az országgyűlési választások után. Az első, hogy most egy, az MSZP-ben gyenge miniszterelnök-jelöltet választanak, akitől a vesztett választások után könnyedén el lehet köszönni. Ez a történet kétfelé ágazik. Egyrészt egy külsős jelöltet emelhetnek be a szocialisták, itt például Glatz Ferenc volt MTA-elnök, illetve Bárándy Péter igazságügyi miniszter neve forog. Többen azonban úgy vélik - ez a másik út -, hogy hiba lenne külsős jelölttel előállni, a bizonytalanokat egy külsős úgysem tudja becsábítani a szocialista táborba, és az MSZP-nek most amúgy sem nem a bizonytalanokra kell koncentrálnia, hanem a bázis lemorzsolódott részét kell visszaszereznie. Ebben az összefüggésben merül fel Gráf József, Kovács László vagy Szili Katalin neve - írja az index.hu.

Jövőre valószínűleg Szombathelyen rendezik meg a Mediawave Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivált, amelynek eddig tizenkilenc alkalommal Győr adott otthont - írja a Népszabadság. Szombathely közgyűlése a szervezők kérésére nagy többséggel döntött úgy, hogy befogadja a kulturális eseményt. A Mediawave elégedetlen a győri önkormányzat támogatásának mértékével, s egyebek közt ezért akar más várost választani magának.

A maximális beépítési százalékot meghatározó önkormányzati rendelet alapján Lakos Imre szabad demokrata képviselő ingatlana csupán 15 százalékot foglalhatna el ezer négyzetmétert meghaladó újbudai telken, ám a pálmafával díszített udvar legalább 35-40 százalékán terül el a gazdasági válság évében felépült luxusvilla - olvasható a Magyar Nemzetben. Lakos Imre állítja: minden megfelel a jogszabályoknak, az építési engedélyt pedig nem ő kérte.

Többe is kerülhet az előtörlesztés - olvasható a Napi Gazdaságban. Az új, a parlamenthez már benyújtott, az előtörlesztési díjakat maximáló szabályozás nem minden esetben lehet kedvezőbb a jelenlegi gyakorlatnál. A bankok más címeken terhelhetik az adósokat. Összességében azonban jól járnak az adósok, hiszen ha a kamatperiódus végén fizetnek, a finanszírozónak nem járhat majd díj.

Két éven belül 30 új biogázüzem létesülhet Magyarországon a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által a nagy állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázat eredményeképpen - derül ki a Világgazdaságból. Az elsők lassan elkészülnek, ezek együttes villamosenergia-termelő kapacitása mintegy 15 megawatt.

A Patrizia Immobilien vezető közgazdászával közöl interjút a portfolio.hu. Megtudhatják, hogy a szakember szerint honnan lesz kereslet a budapesti ingatlanpiacon, hogyan jelenhetnek meg a lakáspiacon az intézményi befektetők, érdekli-e a nyugat-európai befektetőket a közép-európai piac és melyek a régió legattraktívabb ingatlanpiacai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig egyre nagyobb mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×