eur:
401.97
usd:
366.25
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Miért kötött titkos szerződést az egészségügyi tárca az Omninvesttel?

Míg a kormányzat és az ellenzék az országos tiszti főorvossal együtt az újinfluenza elleni vakcina beadása mellett kampányol, addig a szakmában továbbélnek a kételyek. Nem segíti a lakosság bizalmának erősödését, hogy a milliárdos állami megrendelést teljesítő cég, a vakcinát gyártó Omninvest tulajdonosi hátteréről semmit sem tudni, mint ahogy arról sem, mi áll az Egészségügyi Minisztériummal kötött szerződésben az új vakcina kapcsán.

Az Antall-kabinet idején született döntés arról, hogy állami támogatással kell működtetni és fenntartani a hazai oltóanyaggyártást, mert így egy világjárvány esetén nem szorulunk más országra. A Horn-kormány idején azonban a vakcinaüzem offshore tulajdonba került; mai napig ciprusi magáncégként van bejegyezve, így még a regnáló kormányok sem tudhatják vagy nem mondják el, kivel kötnek szerződést az évenként megrendelt több mint egymillió szezonális influenza elleni védőoltás előállítására.

Az Omninvestről egyébként 2005-ben a madárinfluenza-pánik idején lehetett sokat hallani. A cég állítása szerint az elsők közt fejlesztett ki hatásos védőoltást a madárinfluenza H5N1 vírustörzse ellen, ennek gyártását és a technológia fejlesztését 2006. januárjában a kormány kétmilliárd forinttal támogatta.

Az akkori megállapodás szerint a kormány tíz százalékot kapott volna a szer és a gyártási technológia értékesítésének a hasznából. A kabinet azonban egy fillérhez sem jutott, mivel a madárinfluenza végül nem okozott tömeges, emberről emberre terjedő betegséget, így egyáltalán nem sikerült a terméket értékesíteni, bár a cég időről időre sikerrel kecsegtető tárgyalások hírével eteti a sajtót - fogalmazott idén júliusban a Népszabadság. A lap azt írta: a cég arról viszont üzleti titokra hivatkozva hallgat, hogy valójában mire költötte el az állami kétmilliárdot.

Az InfoRádió is megpróbálta 2006-ban kideríteni, kik állhatnak azon cég mögött, amely idén 4,4 milliárd forintos állami megrendelést kapott az újinfluenza elleni védőoltás előállítására. Annyit tudtunk meg, hogy a kutatásfejlesztéssel, és influenza-vakcina gyártásával foglalkozó Omninvest Kft.-t 1991-ben alapították. A cég tőkéje akkor egymillió forint volt.

A vállalkozás olyannyira sikeressé vált, hogy bevételük 2006-ban körülbelül 1, 4 milliárd forint volt. Az Omninvestet 2006-ban két százalékban Laczkó Tamás, 98 százalékban pedig egy ciprusi befektető vagy befektetők tulajdonolták. A befektetők magyarországi ügyvédi irodáját nem értük el.

Nem segít a lakossági bizalom erősödésének, hogy nemcsak a tulajdonosi háttér, hanem az Egészségügyi Minisztériummal kötött , az újinfluenza elleni védőoltásról szóló szerződés sem nyilvános - a kormány tíz évre titkosította azt. A Heti Válasz emiatt az adatvédelmi biztoshoz fordult.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig egyre nagyobb mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×