eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Korrupciógyanú a fővárosban: furcsa, hogy minden stimmel

A legnagyobb ellenzéki párt bejelentést tesz a megalakuló korrupcióellenes hivatalnál, mert a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. egyik irodájának kialakításakor a közbeszerzési pályázatot úgy írták ki, hogy az gyanúra ad okot - mondta az InfoRádiónak a Fidesz-KDNP XIII. kerületi frakcióvezetője.

Fillérre pontosan annyiért alakították ki a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. egyik ügyfélszolgálati irodáját, mint amennyi a közbeszerzési törvény szerint legális. Az eset éppen emiatt gyanús, így a Fidesz az ügyben bejelentést tesz az alakulóban lévő korrupcióellenes szervezetnél, a Közérdekvédelmi és Közbeszerzési Hivatalnál - mondta az InfoRádiónak a Fidesz-KDNP XIII. kerületi frakcióvezetője.

Spaller Endre szerint éppen az olyan esetek ellen hirdetett harcot Bajnai Gordon miniszterelnök, legalábbis szavakban, amelyeknél jogilag minden rendezettnek tűnik, ám összességében úgy tűnik, hogy valami nincsen rendben. Megjegyezte: ezen az ügyön jól le lehet majd mérni, mennyire gondolja komolyan a korrupció elleni fellépést a kormányfő.

Furcsaságok

A vonatkozó törvény szerint 45 millió forintnál nagyobb értékű beruházás esetén nyílt közbeszerzési eljárást kell indítani, az ügyfélszolgálati irodát pedig 44 millió 860 ezer forintért alakítják ki. A jogszabály azt is kimondja, hogy új pályázat kiírása nélkül legfeljebb 10 százaléknyi pótmunkát lehet igényelni, a megrendelő pedig valamivel több, mint 4 millióért két pótlást. Az is előírás, hogy legalább három ajánlatot kell bekérni, márpedig a kft. éppen ennyit kapott - sorolta a furcsaságokat a politikus.

A cég előzetes számításokat is készíttetett arról, mennyibe kerül majd a beruházás: az egyik kalkuláció végeredménye 14, a másiké pedig csaknem 45 millió forint lett, a két összeg között pedig jelentős a különbség - magyarázta Spaller Endre. A politikus megjegyezte: az ügy a személyi összefonódások miatt is gyanús, a parkolócéget ugyanis Rusznák Imre volt szocialista fővárosi képviselő vezeti, és a kerület polgármestere, Tóth József is MSZP-s.

A Fidesz-KDNP XIII. kerületi frakcióvezetője közölte: azon túl, hogy bejelentést tesznek a korrupcióellenes hivatalnál, felszólítják a városrész önkormányzatát arra, hogy perelje vissza a két összeg közötti különbözetet.

Nem érti

Érthetetlennek tartja Spaller Endre reakcióját a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. vezetője. Rusznák Imre szerint a korszerű ügyfélszolgálati irodát egy öreg épületben alakították ki, a munkák során pedig - éppen a ház kora miatt - nem várt problémák is felmerültek.

A cégvezető elmondta: a beruházást a független igazságügyi szakértő rendben találta, a közbeszerzési eljárás is szabályos volt. A vizsgálati eredményt elküldték a felügyelőbizottságnak és az érintett önkormányzatok képviselőinek is, ám korábban senkitől nem kaptak észrevételt.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×