eur:
401.97
usd:
366.25
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Kétórás figyelmeztető vasutassztrájk lesz kedden - a nap legfontosabb hírei

Figyelmeztető sztrájkot tart holnap 10 és 12 óra között az öt reprezentatív vasutas szakszervezet. Az akció a GySEV vonalait is érinti. Az érdekképviseletek a mellékvonalak tervezett bezárása ellen tiltakoznak.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban elmondta: azért döntöttek így, mert nem történt érdemi előrehaladás a kormány és a szakszervezetek közötti egyeztetésen. Gaskó István megismételte: az érdekképviseletek azt követelték, hogy a kormány vonja vissza a mellékvonalak bezárására vonatkozó javaslatait, majd pedig haladéktalanul kezdjen hozzá egy hosszú távú közlekedéspolitikai koncepció kidolgozásához. A tárgyalások egy hét múlva folytatódnak.

A Volánnál nem lesz sztrájk 2010 végéig

2010 végéig nem lesz sztrájk a Volán-társaságoknál; a többi között ezt tartalmazza az a keretmegállapodás, amit a kormány képviselőjével írtak alá a helyközi közösségi közlekedés átalakításáról a Volán szakszervezetek. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Volán Szakszervezetek Együttműködési Fóruma közölte: a felek egyetértettek abban, hogy a helyközi közösségi közlekedés átalakításakor szükséges racionalizálási lépések elsődlegesen a munkavállalók foglalkoztatását, munkakörülményeit nem érintő intézkedésekkel valósulnak meg.

Nincs megállapodás a pártfinanszírozásról

Nem született megállapodás a parlamenti pártok között a Transparency International és a Freedom House kampányfinanszírozásról szóló törvényjavaslatáról. A parlamentben tartott egyeztetés után a Freedom House Europe igazgatóhelyettese elmondta: az MSZP, az SZDSZ és az MDF a jelenlegi formájában is megszavazná az indítványt, de azt kérik, hogy a javaslatot egészítsék ki a pártfinanszírozásra a vonatkozó felvetésekkel. Molnár Bálint közölte: a Fidesz és a KDNP azt ígérte, hogy a jövő hét közepére elkészítik konkrét javaslataikat az ügyben. Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója az InfoRádióban arról beszélt, hogy a kampányszámla bevezetésében teljes az egyetértés a pártok között, a politikai hirdetésekre fordítható maximális összeg, illetve a kampányidőszak hossza ügyében azonban még további egyeztetésekre van szükség.

Parlamenti bizottság vizsgálja a sukorói beruházást


Megalakulhat a sukorói beruházással összefüggő kormányzati tevékenységet vizsgáló parlamenti bizottság. Az Országgyűlés egyhangúlag, 361 igen szavazattal hagyta jóvá az erről szóló határozati javaslatot. A testület megalakítását a Fidesz kezdeményezte. Az ellenzéki párt a többi között arra szeretne választ kapni, hogy a nemzeti vagyonkezelő milyen számítások alapján állapította meg a Joav Blum tulajdonában álló, csereingatlanként szolgáló albertirsai, illetve pilisi telekegyüttes értékét. A kérdések között szerepel, hogy milyen indokok alapján minősítette a kormány a King's Cityt kiemelt fontosságú nemzetgazdasági beruházássá.

Szerdán dönthet a frekvenciákról az ORTT

Hírügynökségi értesülés szerint már szerdán dönthet a két országos kereskedelmi rádiós jogosultság sorsáról a médiahatóság. A távirati iroda az Országos Rádió és Televízió Testület több tagjára hivatkozva azt írta: az objektív szempontok, vagyis a megajánlott koncessziós díj, a magyar zene aránya, valamint a civil és kulturális tartalom időtartama alapján az FM1 Konzorcium és az Advenio Zrt. vezet, de a testület tagjai még nem döntöttek a műsorszolgáltatási tapasztalatért és a kiegészítő szolgáltatásokért odaítélhető pontokról.

Emelkedik az üzemanyagok ára

Bruttó négy forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol. A portfolio.hu elemzője az InfoRádióban azt mondta: a forint árfolyamának változása nem volt jelentős az elmúlt időszakban; az üzemanyagok drágulását a nemzetközi jegyzésárak emelkedése indokolja. Takács Szabolcs közölte: szerdától a benzin literenkénti átlagára 295, a gázolajé 279 forint lesz, de az egyes kutak árai között jelentős eltérés lehet.

Másodfokon folytatódik az olaszliszkai per

Megkezdődött a három évvel ezelőtti olaszliszkai gyilkosság nyolc vádlottjának másodfokú tárgyalása a Debreceni Ítélőtáblán. A 44 éves Szögi Lajost gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán. Az elkövetők romák voltak, ezért a gyilkosságnak politikai jelentősége lett. A tiszavasvári tanár autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de mint később kiderült, nem sérült meg komolyabban. A baleset miatt összesereglő hozzátartozók kirángatták autójából a középkorú férfit, és úgy megverték, hogy a helyszínen életét vesztette. Az ügyet első fokon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság tárgyalta, és a nyolc vádlottat bűnösnek találta társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében. A Debreceni Ítélőtábla büntetőtanácsa leghamarabb november 6-án hoz ítéletet.

Címlapról ajánljuk
MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig egyre nagyobb mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×