eur:
401.97
usd:
366.25
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Alig fogy a H1N1-vakcina itthon, de külföldre sem lehet eladni

A Parlamentben lobbizott hétfőn az ÁNTSZ a H1N1-védőoltások népszerűsítése érdekében. Az országos tiszti főorvos az InfoRádiónak elismerte, hogy a vártnál kevesebb oltóanyag fogyott. Falus Ferenc szólt arról is, mivel a magyar vakcina nem felel meg az uniós szabványoknak, az Omninvest által gyártott oltóanyagot csak az unión kívül lehetne eladni, amennyiben Magyarországon nem tudják értékesíteni.

Az újinfluenza-vírus elleni oltás beadása mellett lobbizott az ÁNTSZ a Parlamentben - ismerte el az InfoRádiónak az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc kiemelte: el kívánják juttatni a képviselőkhöz azokat az információkat, amelyek az oltás mellett szólnak és a reálisan feltárják a járvány veszélyét.

Helyes, de önző gondolkodásmód az, amely szerint oltás nélkül is túl lehet élni a vírust - mondta az országos tiszti főorvos, aki szerint elsősorban azok oltassák be magukat, akiknek krónikus betegségük van. Lényeges ugyanakkor az is, hogy ha az ország lakosságának több mint felét beoltják, akkor nem alakulhat ki járvány - tette hozzá.

Falus Ferenc kiemelte: nem a vártnak megfelelően fogy az oltóanyag Magyarországon. Az Omninvest által gyártott vakcinát többszörös áron értékesíthetnék az unión kívül, igaz, csak azt követően, hogy az állami szerződésben kikötött hatmillió adagot a szabott áron megveszik itthon, így a gyártót jelentős veszteség éri - fejtette ki.

Az EU-n belül nincs kereslet a magyar oltóanyagra az előzetes piaci felmérések alapján - közölte az országos tiszti főorvos, aki szerint ennek oka, hogy három nagy nemzetközi cég le tudja fedni az unión belüli igények döntő többségét. Falus Ferenc hozzátette: a magyar gyártókapacitás csekély, a heti félmillió adag nem összemérhető egy másik gyár heti négymilliós termelésével.

Stratégia kincsként kell tekinteni a magyar oltóanyagra - hangsúlyozta Falus Ferenc. Az országos tiszti főorvos szerint ugyanis súlyos járvány esetén egyik ország sem engedné meg, hogy ampullát vigyenek ki az országból, amíg a teljes lakossága nincs beoltva. Ha most kellene beszerezni oltóanyagot az európai piacon, akkor csak később és jóval drágábban, 10-26 euró közötti áron jutnánk hozzá - emelte ki.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig egyre nagyobb mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×