eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kopits György: Az adófizetőknek tudniuk kellene, hogy áll az államkassza

Az egymást követő kormányok általában csak a ciklus végén számolnak el a költségvetés állapotával, holott az állampolgárnak közben is tudnia kellene, hogy mi a helyzet az államkasszával - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke.

Az állami vállalatok esetében a költségvetés csak a hozammal számol, a veszteségeket az egyes kormányok csak később ismerik el - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Költségvetési Tanács elnöke.

Kopits György hozzátette: a kormányok akkor ismerik el a veszteségeket, amikor hatalomra kerülnek, ez azonban olyan, mint amikor a belgyógyász az évenkénti ellenőrzéskor csak minden negyedik évben végez EKG vizsgálatot, holott azt rendszeresen kellene.

Az adófizetőknek tudniuk kéne, hogy áll az államkassza - hangoztatta az elnök.

A homár és a csirke

Kopits György szerint a költségvetés tervezésekor a politikában is fellelhető az a viselkedés, ami a mindennapokban az embereknél: hajlamosak vagyunk a drágább dolgot rendelni az étteremben, ha tudjuk, nem csak mi fizetjük a számlát.

Ha csak homár és csirke van a menün, és mindenki a saját számláját fizeti a vacsora végén, akkor szinte biztos, hogy a csirkét rendeljük. Magyarországon a költségvetés kérdésében a tendencia a homár és a deficit felé mutatott - fogalmazott az elnök, aki szerint az eddigi koalíciós kormányokra nem volt annyira jellemző a költségvetési fegyelem, ami tovább gyűrűzött.

Úgy véli, problémát jelent a tartalékolás is, mert már a költségvetés végső szavazása előtt beépülnek igények a tartalékokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×