eur:
401.88
usd:
365.83
bux:
0
2024. október 8. kedd Koppány

Navracsics: Bajnai elsüllyed Gyurcsány kormányzati-politikai mocsarában

A Fidesz frakcióvezetője szerint a Bajnai-kormány nem volt képes az elmúlt fél évben a válság mélységét csökkenteni. Navracsics Tibor azt mondta: a forint árfolyamváltozásán kívül egyetlen egy gazdasági mutató sem javult. A kormányszóvivő viszont azt állítja, hogy nemcsak a makrogazdasági adatok javultak, de rövid távon már az emberek is érezhetik az eredményeket.

Míg több európai ország már kifelé megy a válságból, addig Magyarország egyre mélyebbre kerül a gazdasági mutatóit tekintve - mondta tájékoztatóján a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Navracsics Tibor szerint a magyar vállalkozások elleni felszámolási eljárások év végére akár a 15 ezret is elérhetik.

Az idei reálkereset 2,1 százalékkal maradt el a tavalyitól. Az orvosok, a tűzoltók, az ápolók, a tanárok keresete pedig 7,9 százalékkal ér kevesebbet most, mint 2008-ban - fejtette ki.

Az ellenzéki politikus közölte: ez is azt bizonyítja, hogy lassan már a középosztálynak is a szegénység rémével kell szembenéznie. A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője rámutatott: az elmúlt félévben nem sikerült Bajnai Gordon kormányának a válságot csillapítania, ráadásul a kormányfőnél a cinizmus és a hozzá nem értés is keveredik, amikor azt mondja, hogy Magyarország az elmúlt évtizedekben már hozzászokott a válságokhoz.

Navracsics Tibor kiemelte: Bajnai Gordon szépen lassan és fokozatosan elsüllyed Gyurcsány Ferenc kormányzati- politikai mocsarában. Most ugyanott tartunk egyébként, mint ahol egy évvel ezelőtt, minden társadalmi csoport tiltakozik, a Bajnai-kormány brutális megszorító csomagot terjesztett elő, és helyenként, időnként ezekből enged valamit, ám ez nem a helyzet kezelése, hanem egy újabb csúszás a gazdasági válság felé - fejtette ki.

A kettős állampolgárságra vonatkozó kérdésre Navracsics Tibor azt válaszolta: azzal hogy Gyurcsány Ferenc, a 2004-es népszavazás "nem" kampányának élharcosa távozott a kormány és az MSZP éléről, bízni lehet abban, hogy a szocialisták ezúttal megszavazzák a kettős állampolgárságra vonatkozó javaslatukat.

Az elhangzottakra a kormányszóvivő is reagált, aki a forint árfolyamváltozásán kívül a megemlítette, hogy a jegybanki alapkamat a márciusi 9,5 százalékról 7 százalékra csökkent. Szollár Domokos hivatkozott a Bank of America-Merill Lynch Magyarországra vonatkozó megállapításaira, melyek alapján a gazdaságban két év múlva robusztus növekedés indulhat el, a Standard and Poor's negatívról stabilra javította az ország kockázati besorolását, a JP Morgan pedig azt állítja, hogy a lengyel-cseh-magyar trió közül nálunk vezethetik majd be elsőként az eurót.

A kormányszóvivő kiemelte: a szigorú költségvetés, illetve az elmúlt félév válságkezelése teszi lehetővé, hogy január elsejétől 5 százalékos lesz a távhő áfája. Szintén ennek tudható be, hogy 1,7 millió devizahitellel rendelkező család helyzete lett sokkal könnyebb, hiszen jelentősen csökkent a tőketörlesztési kötelezettségük, és a járulékcsökkentésnek köszönhetően 400 milliárd forinttal több marad a vállalkozók zsebében is - fejtette ki.

A kormányszóvivő ezen kívül még kitért arra is, hogy a féléves válságkezelés eredményeképpen a kormány, a helyhatóságokkal együtt 90 ezer új munkahelyet hozott létre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Megszólalt a kormány a Nők40-ről

Megszólalt a kormány a Nők40-ről

Az OECD átfogó nyugdíjreform-csomagot írt Magyarország számára, összhangban a helyreállítási EU-források egyik céljával, ám a kormányzat úgy nyilatkozott, hogy nem terveznek reformot. Az elmúlt napokban célkeresztbe került, hogy ha már nem lesz átfogó reform, legalább a Nők40-en változtasson a kormány - amely egyébként része az OECD anyagának is -, most azonban az is kiderült, hogy ezen a téren sem lesz módosítás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×