eur:
392.58
usd:
365.65
bux:
66832.25
2024. április 26. péntek Ervin

Több ezres tömeg tüntetett a Kossuth téren a költségvetés ellen

Minden önkormányzat alapvető célja polgárai jólétének, biztonságának megteremtése - mondta Kósa Lajos a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere a fideszes önkormányzati vezetők által kezdeményezett önkormányzati tüntetésen szombaton a Kossuth téren.

Kósa Lajos az önkormányzatokról, azok jogairól és céljáról szóló 12 pontos kiáltványt olvasott fel, a több ezer résztvevő közfelkiáltással megszavazta, hogy a politikus hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén is ismertesse a dokumentumot.

A kiáltványból olvasva Kósa Lajos leszögezte: minden önkormányzatnak joga van az élethez, sorsáról csak a lakói dönthetnek; a magyarok legfontosabb városa Budapest, amelynek kötelessége kiállni a legkisebb faluért is.

A polgármester emellett aláhúzta: minden falu, város, megye "a mi közös örökségünk"; minden településnek joga van az iskolához, a kultúrához, templomhoz, legalább egy rendőrhöz, a vagyonához, a jövedelméhez, a törvényes keretek közötti ellenálláshoz. Hozzátette, a kormány csak úgy adhat kötelező feladatot az önkormányzatoknak, ha annak végrehajtását is biztosítja.

"Magyarország Abszurdisztán"

Kósa Lajos felszólalásában úgy fogalmazott: Magyarországon ilyen megmozdulás a rendszerváltás óta nem volt, hogy "a helyi állam tüntet a központi állam ellen".

A polgármester véleménye szerint Magyarország "abszurdisztánná" vált, az önkormányzatok pedig kifogytak minden eszközből, "nincs tovább". A városvezető külön megtapsoltatta azokat az MSZP-s, SZDSZ-es településvezetőket, akik eljöttek a szombati rendezvényre.

Kósa Lajos úgy vélekedett, a szombati tüntetés bejelentésére a szocialisták meghátráltak. Rámutatott, jó esély van arra, hogy a parlament elfogadja az ellenzéki és szocialista javaslatokat annak érdekében, hogy ne vonjanak el a gyermekétkeztetés finanszírozásából. Ezzel kapcsolatban azt mondta, Oszkó Péter pénzügyminiszter még mindig azt képviseli, hogy el kell venni a gyerekektől a pénzt.

"Ha kitartunk, a két tanítási nyelvű oktatást sem fogják felszámolni" - hangsúlyozta.

Nincs válságkezelő kormány

Kósa Lajos beszédében hosszan szólt a hiánycél eléréséről szóló kormányzati törekvésről. Szerinte a szocialista kormányok minden évben célul tűzik ki ezt, holott minden évben kiderül, hogy kudarcot vallanak ezzel. "Milyen cél az, amelyet kitűzője soha életében nem tud elérni?" - tette fel a kérdést. A debreceni polgármester úgy vélte, ha egy kormány ezt tűzi ki célul a nemzet elé, akkor az a kabinet teljes mértékben alkalmatlanná vált feladatára.

A városvezető felszólalásában a válságkezelés és a felszámolás közti különbségeket hangsúlyozta. Mint mondta, egy válságkezelő kormányt az érdekel, hogy megmutassa: az ország a kivezető úton van, és először a magyarok bizalmát akarja elérni, a külső finanszírozókét pedig csak ezután. Ezzel szemben a felszámolót - folytatta - nem érdekli, hogy az általa vezetett országban mit gondolnak az emberek, csak a külső cél, a külső finanszírozók bizalma számít.

A kormány ebből a szempontból felszámoló - szögezte le, hozzáfűzve, hogy Magyarországnak sok mindene van, de válságkezelő kormánya nincs. Ezért "nem lehet mást mondani, csak azt, hogy lépjetek le" - fogalmazott Kósa Lajos.

A költségvetés nagyon veszélyes, nem szabad elfogadni - összegezte álláspontját - a többi felszólalóhoz hasonlóan - Kósa Lajos.

Bernáth: A kormány az embereken akarja behajtani az általa okozott kárt

A jövő évi költségvetés tönkreteszi az önkormányzati rendszert - jelentette ki Bernáth László, Tetétlen polgármestere a fideszes önkormányzati vezetők által szervezett önkormányzati demonstráción a budapesti Kossuth Lajos téren.

Bernáth László azt mondta, a kormány az embereken akarja behajtani az általa okozott kárt. Tetétlen polgármestere kérte a kormányzatot, vonja vissza a költségvetési törvény tervezetét, és helyette olyat terjesszen elő, amely az emberek érdekeit képviseli.

A rendezvényt Halász Gábor, a Zala megyei Kiskutas polgármestere nyitotta meg, aki emlékeztetett, a demonstráció kezdeményezői voltak: Bernáth László, Bús Balázs, Óbuda polgármestere, Szűcs Lajos, a Pest megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke és Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere.

Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere szeptember 28-án jelentette be, hogy tüntetésre hívják fideszes önkormányzati vezetők a polgármestereket, az önkormányzati képviselőket, bizottsági tagokat és alkalmazottakat, hogy "közösen demonstráljanak az utóbbi húsz év legveszélyesebb költségvetése ellen, amely az önkormányzatokat véglegesen padlóra küldheti".

A demonstrálók autóbuszokkal érkeztek a fővárosi Kossuth tér közelébe, majd szervezett csoportokban, nemzeti színű és árpádsávos zászlókkal, valamint településeik nevét - többek között Miskolc, Pécs, Siófok, Ózd, Nyírlugos - tartalmazó táblákkal vonultak be a parlament elé.

A rendezvény érinti a BKV egyes járatait is: 10-14 óra között a 70-es és 78-as trolibuszok nem mennek be a Kossuth térre, hanem a Kozma Ferenc utcánál megfordulnak, a 2-es villamos úgynevezett északi ága pedig csak a Havas utca és a Kossuth téri metrómegálló között közlekedik. A rendezvény érinti a 115-ös autóbusz útvonalát is, itt azonban megállót nem hagynak

{{keretes_cim}}

Közpénzből fizetik a résztvevők utazási költségeit a Fidesz szombati budapesti demonstrációjára, amelyen az önkormányzatokat érintő megszorítások ellen tiltakoznak - mondta Frankné Kovács Szilvia, az MSZP Tolna megyei országgyűlési képviselője szombaton Szekszárdon, sajtótájékoztatón. Aggályosnak nevezte azt is, hogy a Fidesz pártoktól független közigazgatási dolgozók részvételével rendezi meg a tüntetést. (MTI)

ki a járatok.

Az MTI tudósítóinak becslése szerint mintegy 6 ezer ember vett részt a rendezvényen, míg a szervezők azt közölték: 12-13 ezer ember jelent meg megmozduláson.

SZDSZ: szánalmas a demonstráció


Jogosnak tartja az SZDSZ az önkormányzati forráskivonás elleni tiltakozást, de az ezért szervezett Fidesz-tüntetést szánalmasnak. A párt közleményében leszögezi: a költségvetési törvénytervezet pénzügyi válságba, eladósodási spirálba taszíthatja az önkormányzatokat, de kevés "szánalmasabb"dolog van, mint egy tüntető országgyűlési képviselő vagy polgármester.

"Az egyenesen elszomorító, hogy a hírek szerint a Fidesz vezette önkormányzatok nyomást gyakorolnak alkalmazottaikra, hogy vegyenek részt a szombati pártrendezvényen. Így éppen a Fidesz szombati politikai színháza, kampányrendezvénye miatt nem lehet őszintén és világosan beszélni mindazokról a jogos problémákról, amelyek a tüntetés indokául szolgálnak" - szögezi le az SZDSZ.

Hozzáteszi: az önkormányzatoktól elvonni szándékozott pénz az iskolák, kórházak és szociális intézmények büdzséjéből hiányzik majd jövőre; ez nemcsak gazdasági és szociális értelemben okoz jóvátehetetlen károkat, hanem politikailag is inkorrekt.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×