eur:
389.33
usd:
362.77
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem biztos, hogy Sukorón épül fel a kaszinó

Kicsúszhat a talaj a kaszinóváros alól: a Pénzügyminisztérium visszaállíttatná az eredeti állapotot a sukorói telekcsere ügyében. Ennek ellenére a játékkaszinó üzemeltetéséről szóló koncessziós szerződést aláírták a befektetőkkel.

Oszkó Péter pénzügyminiszter felkérte a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnökét, hogy a társaság haladéktalanul kezdjen egyeztetést Joav Blum befektetővel, a sukorói telekcseréről, annak érdekében, hogy helyreállítható legyen az eredeti - tehát a telekcsere előtti - állapot.

Amint arról korábban beszámoltunk egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport, King's City néven 2013-ra egy kaszinóvárost építene a Velencei-tó északi partján, Sukorón. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez az egyik befektető, Joáv Blum úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserébe a magyar államnak a Pest megyében - Albertirsán és Pilisen - található összesen 183 hektárnyi gyümölcsösét.

A főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen a telekcsere miatt. A projektet egyébként a Gyurcsány-kormány egyik utolsó rendeletével, szintén idén áprilisban nyilvánította kiemelt jelentőségűvé, vagyis államilag támogatottá.

Október elején a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője a kirendelt igazságügyi szakértő véleménye alapján közölte, hogy valós értéküknél csaknem 600 millió forinttal drágábban szerepelnek a sukorói ingatlancsere szerződésében a pilisi és albertirsai földterületek.

A pénzügyminisztérium legújabb közleménye a telekcsere visszaállításáról azt írja, hogy ha a tárgyalások a vagyonkezelő és a befektetők között 30 napon belül nem vezetnek eredményre, a vagyonkezelőnek meg kell tennie a szükséges jogi lépéseket, hogy érvénytelenítse a csereszerződést. Az ügyben kezdett pénzügyminisztériumi vizsgálat eközben tovább folytatódik, annak ellenére, hogy a vagyonkezelő elküldte a tárcának saját vizsgálati jelentését.

Az első kategóriájú játékkaszinó üzemeltetéséről szóló koncessziós szerződést mindezek ellenére - miután a KC Bidding Kft. az erről szóló pályázatot megnyerte a Közép-Dunántúli Régióba - megkötötték a társasággal. Ám ez nem tartalmaz pontosabb helyszínt, így a befektetőcsoportnak a régión belül van lehetősége a kaszinó projekt megvalósítására.

A Fidesz továbbra is azt követeli, hogy azonnali hatállyal bontsák fel a beruházással kapcsolatos szerződést. Egyben a Pénzügyminisztérium közleményére reagálva a párt jelezte, hogy akárhová tervezik a Közép-Dunántúli Régió területén az óriáskaszinót, a Fidesz folyamatosan figyeli majd a magyar jogszabályok betartását és a helyi emberek érdekeinek figyelembe vételét a projekt minden egyes lépésénél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×