eur:
389.32
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul az oktatási normatíva miatt

Törvénytelennek tartja a Fidesz, hogy a kormány egy iskolaéven belül januártól csökkenteni kívánja az iskoláknak járó állami támogatást; a kezdeményezés elfogadása esetén az Alkotmánybírósághoz fordulnak - mondta a Fidesz alelnöke pénteken Rábacsécsényben, ahol meglátogatta a település általános iskoláját.

"Amelyik általános iskola kihúzza jövő szeptemberig, azt stabilizáljuk" - közölte Pokorni Zoltán, aki rámutatott, hogy az MSZP-kormányzás nyolc éve alatt közel 1300 iskolát zártak be, 25.000-nél több pedagógust és 14.000 oktatásban dolgozó embert bocsátottak el.

A politikus ismertette, hogy 2002-ben, az ötven százalékos pedagógusi béremelés évében egy elsős oktatására 187.000 forintot költöttek, jövőre ennek reálértéken 300.000 forintnak kellene lenni, azonban mindösszesen 135.000 forint jut. Ma nincs egy olyan állami támogatás sem, mely névértéken több, mint 2002-ben volt.

Pokorni Zoltán kijelentette, hogy a kistelepülési önkormányzatoknak nincs forrásuk a kiesett állami támogatások pótlására, ezért kénytelenek bezárni az iskolákat, ami a vidéki élet elhalásához vezet.

Gyopáros Alpár, a térség fideszes országgyűlési képviselő-jelöltje, csornai alpolgármester elmondta, 2007 óta a Rábaköz 31 településén hét helyen zártak be iskolát és tíz faluban vonták össze az intézményeket.

Kovács Teodóra polgármester elmondta: Rábacsécsény 700 fős település, 150 fős iskolájába hat faluból hordják a gyerekeket. A település költségvetése 90 milliós forint. Az iskola fenntartására 40 millió forintot fordítanak az iskolatársulásban részvevő községekkel együtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×