eur:
399.32
usd:
364.14
bux:
74315.74
2024. október 9. szerda Dénes

Orbán Viktor a Fidesz miniszterelnök-jelöltje

Orbán Viktor pártelnök a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, Gyürk András pedig a kampányfőnöke - jelentette be a párt elnöki stábjának vezetője.

Szijjártó Péter közölte: addig nem határoznak a választásokhoz kapcsolodó döntésekről, amíg van esély arra, hogy jövő április-májusnál korábban lehet az országgyűlési voksolás.

A politikus hangsúlyozta: a Fidesz készen áll a választásra és már tart a képviselőjelöltek meghallgatása. Ennek részleteiről azt mondta: Orbán Viktor más pártvezetőkkel együtt egyenként beszélget a jelöltekkel, akik az esetek nagy részében választókerületi elnökök is. Hozzátette: a megbeszéléseken az elmúlt 4 év teljesítményét értékelik, és ezek alapján áttekintik a Fidesz és a leendő kormány előtt álló feladatokat. A meghallgatásokat várhatóan november elején vagy közepén zárják le.

Fontosnak nevezte a kormányzás szempontjából, hogy tekintélyes miniszterelnök álljon az ország élén, hiszen egy ilyen kormányfővel nem lehet azt megtenni, amit Szlovákia tett Bajnai Gordon jelenlegi miniszterelnökkel. Ha van egy kormányfő - folytatta -, akinek olyan európai tekintélye van, mint Orbán Viktornak, "az az ország számára már egy olyan ugródeszka, amelyről sokkal könnyebb elrugaszkodni, mint most".

Szijjártó Péter közölte: a párt korábbi szövetségeseivel - a KDNP-vel, a Fidelitasszal, Kisgazda Polgári Egyesület - Kisgazda Polgári Szövetséggel, a Lungo Drommal, a Nemzeti Fórummal, a Vállalkozók Pártjával és a Magosz-szal - továbbra is érvényben vannak az együttműködési megállapodások.

A programalkotásról szólva kiemelte, hogy Orbán Viktor külön megbízólevelet adott néhány szakembernek. Példaként említette Szapáry Györgyöt, a jegybank volt alelnökét, aki a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felel; Szász Károlyt, a PSZÁF volt elnökét, akit a pénzügyi felügyelet megújításáról szóló koncepció kidolgozásával bízott meg; Fónagy Jánost, ő a közösségi közlekedés megújításával kapcsolatos koncepción dolgozik; illetve Balogh Gábor öttusázó világbajnokot, aki a sportutánpótlás újjászervezéséért felel; a gazdasági műhelyekben pedig Matolcsy György és Varga Mihály dolgozik.

A fideszes politikus úgy fogalmazott: a javaslatokat "lajstromozzák", azt azonban, hogy végül melyiket választják, az attól függ, mikor lesznek a választások, hiszen látszik, hogy még sok "csontváz esik majd ki a szekrényekből".

Az MTI azon felvetésére, hogy egyértelműnek tartják-e a Fidesz győzelmét, úgy válaszolt: demokráciában sohasem lehet lefutott egy választás. "A labda gömbölyű, 0-0-ról indul az állás, az eredmény pedig bármi lehet" - fogalmazott. Tény - ismerte el -, hogy a közvélemény-kutatások fölényes Fidesz-győzelmet mutatnak, de "tanultunk 2006 eseményeiből, és ismerjük a szocialistákat, akik bármikor bármire képesek, és amikor a túlélésükért küzdenek, mint ahogyan azt teszik most, akkor a legaljasabb, legmocskosabb megoldásokra is fel kell készülnünk". Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a következő választások előtt minden idők legdurvább kampányára számít.

A Jobbikkal kapcsolatban kifejtette: a szocialisták kreáltak maguknak egy ellenfelet, amellyel most a második helyért küzdenek. Arra a kérdésre, hogy vajon valóban az MSZP kreálta-e a Jobbikot, úgy reagált: a Fidesznek, mint jobbközép pártnak a lehető legkisebb érdeke fűződik ahhoz, hogy létrehozzon még egy pártot a jobboldalon. Az MSZP sikerének kulcsa pedig korábban az volt, hogy megosztott volt a jobboldal, ezért "nyilvánvaló, hogy kinek volt az érdeke" ezen az oldalon egy új erő megjelenése.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, pénzügyileg is meglehetősen nehéz "a semmiből" létrehozni és fenntartani egy pártot, és mivel a Fidesztől biztosan nem érkezett pénz a Jobbikhoz, marad a kizárásos alapon való kalkulálás.

Nyakó: a Fidesz már elindította a legdurvább kampányt

Nyakó István szerint már elindította a Fidesz minden idők legdurvább kampányát. Az MSZP szóvivője azt mondta: "legyen bármi ára Orbán Viktor hatalmi törekvéseinek: felgyújtott MTV-székház, összetört autók vagy egymás ellen uszított barátok".

Orbán Viktornak és akarnokságának köszönhetően egyre jobban látni és érezni az erőszakot - vélekedett a szocialista politikus, hozzátéve: azzal, hogy zöld utat kapott az erőszak, a fideszes képviselők azt gondolják, bármit megtehetnek.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Orbán Viktor: álljanak a béke mellett!

Éles hangon válaszolt a magyar kormányfő az EU-elnökségi programbeszédére reagálók felszólalásaira. Kritizálta az Európai Bizottság elnökét és a néppárti frakció vezetőjét is. Kitért arra is, hogy Nyugat-Európában hány orosz dolgozik országonként, és hogy miként kereskednek "fedett módon" az oroszokkal EU-tagállamok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 9. 11:31
×
×
×
×