eur:
392.33
usd:
365.63
bux:
66817.98
2024. április 26. péntek Ervin

Magyar rabszolgák: hogyan segítsünk rajtuk, ha nem engedik?

Csicskáztatás - eddig csak a börtönben és a katonaságnál előforduló megalázó munkavégzést nevezte így a köznyelv. Most már tudjuk, hogy bármelyik kistelepülésen élhetnek olyan idős emberek, akiket gyakorlatilag rabszolgaként dolgoztatnak idegen családok.

A helyi önkormányzat segítségével menekítettek ki egy rabszolgaként dolgoztatott férfit Újkígyóson - írta a Békés Megyei Hírlap. A férfi három éven át lakott egy családnál, amelynek lényegében eladta őt az egyik lánya.

Egy másik, gyulai férfit Szarvason a nyakánál fogva láncoltak meg az istállóban, ahonnan egy lakodalom zűrzavarában szökött meg. A lap szerint évente 15-20 ilyen embert vesznek fel a gyulai hajléktalanszállóra. Általában testileg és szellemileg leépült férfiakról van szó, akiktől így szabadul meg a családjuk - mondta az InfoRádióban Szebellédi Zoltán, Újkígyós polgármestere.

A köznyelvben csicskának nevezett modern kori rabszolgák jogainak védelmében az ügyészséghez fordult a Békés megyei Szarvas polgármestere és országgyűlési képviselője. Babák Mihály arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az önzetlen befogadó szerepében tetszelgő családok nem gondoskodnak ezekről az emberekről, hanem fogva tartják, dolgoztatják és kifosztják őket.

Hangsúlyozta, hogy nemcsak cigányok vannak az elkövetők között. A rendőrségnek, az ügyészségnek, az adóhatóságnak, a munkaügyi felügyelőségnek, a gyámügyi hivatalnak és a családvédelmi szolgálatnak együtt kell fellépnie ezzel az egyre gyakoribb jelenséggel szemben, akkor is, ha a megfélemlített, döntésképtelen sértettek visszautasítják az eljárást és nem akarnak visszamenni a szociális otthonba - tette hozzá a szarvasi városvezető.

A sértettek elutasító hozzáállása valóban lehetetlenné teszi a rabszolgatartás bizonyítását - mondta az InfoRádió által megkérdezett jogi szakértő. Magyar György ügyvéd ugyanakkor úgy véli, hogy büntető- és polgári jogi szempontból is adott a lehetőség az elkövetők felelősségre vonására, de ehhez szerinte is több hatóság együttműködésére van szükség.

Nehéz elhinni, de a csicskáztatás gyakori. A Népszabadság idézi a Nyírbátorhoz közeli Nyírgyulaj polgármesterét, Becsei Györgyöt, aki hat ilyen emberről tud a faluban.

Medgyesegyházáról egy idős férfit hívott el magához egy szarvasi roma család, és aztán elszedték a nyugdíját, de hiába mondta neki Nagy Béla polgármester, ő sem tett feljelentést. Szintén Medgyesegyházán egy 80 éves nő bukkant fel egy cigány családban, és ő sem kapta meg a nyugdíját, de mégsem fogadta el az önkormányzat által kínált helyet az idősek otthonában. Azt mondta: nem hasonló öregek között, hanem családban akar élni...

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×