INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Fodor: Az SZDSZ 1996-ban követte el az első nagy stratégiai hibát

Infostart / InfoRádió
1996-ban, amikor az MSZP és SZDSZ elvégezte a gazdasági stabilizációt, a szabad demokratáknak ki kellett volna lépniük a koalícióból. Ezt nem tették meg, emiatt következett be aztán a párt népszerűségének drámai zuhanása - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Fodor Gábor, az SZDSZ korábbi elnöke.

Az SZDSZ 1996-ban nem lépett ki a koalícióból, ez volt történetének első nagy stratégiai hibája - mondta a párt volt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Fodor Gábor szerint az még nem volt rossz döntés, hogy a szabad demokraták 1994-ben beszálltak a kormányzásba az MSZP oldalán, két évvel később azonban - amikorra elvégezték fő feladatukat, talpra állították a gazdaságot - távozniuk kellett volna.

A párt népszerűsége 1998-ra nagyot zuhant, attól kezdve pedig nem tudott 10 százalék fölötti eredményt elérni a parlamenti választásokon - magyarázta a politikus.

Fodor Gábor elmondta: fideszes társai és közte azért is alakult ki ellentét a kilencvenes években, mert azt szerette volna, ha a párt és az SZDSZ között stratégiai együttműködés alakul ki. Ezzel pedig meghatározó, befolyásos politikai pólus jött volna létre Magyarországon - vélekedett.

Az SZDSZ ugyanis az 1990-es választások idején nagy pártnak számított 22 százalékos eredményével, és bár voltak nagy krízisei, 1994-ben ismét a szavazatok közel 20 százalékát kapta - fűzte hozzá a politikus.

Hanganyag: Mong Attila

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk