eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Bajnai: ez lehet az utolsó válságkezelő költségvetés - a nap legfontosabb hírei

Ha jól teszi a dolgát a kormány, akkor a jövő évi lesz az utolsó, a globális gazdasági problémák miatt szükséges válságkezelő költségvetés Magyarországon - mondta szezonnyitó parlamenti beszédében a miniszterelnök.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: az őszi ülésszak kiemelt feladata a költségvetés elfogadása, és amit eddig tettek a válságkezelésben, azt be kell betonozni a büdzsében. Mint mondta: a 2010-es költségvetés még sok áldozatot kér, még a válságkezelésről szól, de már a növekedést alapozza meg. A Fidesz elnöke szerint a jövő évi költségvetés nem kezeli, hanem mélyíti Magyarország gazdasági válságát. Orbán Viktor a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportjának évadnyitó, zárt frakcióülése után azt mondta: ha a büdzsé tervezetét ebben a formában fogadja el a parlament, az azt jelenti, hogy sok iskolát zárnak be, az egészségügyi intézmények, kórházak és rendelők pedig nem fogják tudni ellátni a betegeket.

Katona Béla az Országgyűlés elnöke


Megválasztotta a szocialista Katona Bélát házelnöknek az Országgyűlés. A volt frakcióvezető-helyettest a törvényhozás 319 tagja támogatta, 22-en ellene szavaztak. A 65 éves politikus 1990 óta országgyűlési képviselő. Politikai karrierjének befejezése lesz a parlament elnöki tisztsége, mivel már korábban jelezte, hogy a következő ciklusban nem kíván képviselő lenni, nyugdíjba vonul. Az Országgyűlés eddigi elnöke, Szili Katalin a parlament plenáris ülésén mondott búcsúbeszédében politikai indítékokkal, személyes és lelkiismereti okokkal magyarázta döntését.

Sólyom László a minőségi oktatásért

A teljes oktatási rendszer minőségi megújítását szorgalmazta a köztársasági elnök. Sólyom László a Néprajzi Múzeumban, miután az oktatási és kulturális miniszterrel egyetemi tanári kinevezéseket adott át, úgy fogalmazott: korábban tartózkodott az ilyen jellegű megszólalásoktól, ám most úgy érzi, szót kell emelnie az oktatás minősége érdekében. Az államfő szerint két fontos tanulságot kell levonni; az egyik, hogy a külső körülmények dacára a professzoroknak, oktatóknak fontos feladata, hogy egyéni teljesítményükkel példát mutassanak a diákoknak, a másik pedig, hogy felesleges önmagukban vizsgálni a felsőoktatás hibáit, hiszen az egész rendszer komoly hiányosságokat mutat.

Készül a banki magatartáskódex

A lízingcégekre és a pénzügyi vállalkozásokra is kiterjesztené a banki magatartáskódexet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A szervezet elnöke az InfoRádióban megerősítette, hogy szakértői szinten megegyezés született a dokumentum szövegéről. Farkas Ádám közölte: a kódex a hitelezés egész folyamatát átfogja, beleértve a problémás hitelek kezelését. Hangsúlyozta: a kódexben a bankok önkorlátozást vállalnának a szerződésmódosítások, és a díjtételek bizonyos vonatkozásaiban. A PSZÁF elnöke szólt arról is, hogy a magatartáskódex szövegét és az ahhoz csatlakozott bankok, illetve pénzügyi szolgáltatók listáját nyilvánosságra hozzák.

Lemondott a Bankszövetség éléről Felcsuti Péter

A Magyar Bankszövetség tudomásul vette Felcsuti Péter elnök lemondását, és október 7-ére összehívta a tisztújító elnökségi ülést. A testület közleménye szerint az új elnök megválasztásáig Patai Mihály alelnök vezeti a Magyar Bankszövetséget. Felcsuti Péter lemondását azzal indokolta, hogy nem ért egyet a szervezet néhány meghatározó tagjának véleményével egyes stratégiai kérdésekben. A Raiffeisen Bank vezérigazgatójának közleményéből az nem derül ki, hogy a bankok magatartási kódexével kapcsolatos-e a véleménykülönbség.

Új típusú influenza: egyre több a beteg gyerek

Az új típusú influenzavírus okoz a szokásosnál nagyobb létszámú hiányzást egy szegedi középiskolában - közölte a regionális tisztiorvosi szolgálat járványügyi osztályvezetője. Tombácz Zsuzsanna elmondta: egy háziorvos jelzése alapján csütörtökön kezdett el az ÁNTSZ vizsgálódni a középiskolában, ahol több diák felső légúti megbetegedésre panaszkodott. A főorvos tájékoztatása szerint a járványügyi vizsgálat során három diáktól vettek mintát, és mindháromnál kimutatták a H1N1-es vírus jelenlétét. Az iskolából csütörtökön 49-en, pénteken 61-en hiányoztak, hétfőre azonban már 20-szal csökkent a betegség miatt otthonmaradt diákok száma. A megbetegedések enyhe lefolyásúak, kisebb lázzal, köhögéssel járnak, egyelőre senki sem került kórházba.

Elbúcsúztatták Kishonti Ildikót

Családtagjai, barátai, pályatársai, kollégái búcsúztatták el Kishonti Ildikó színművészt a Fiumei úti sírkert szóróparcellájában. A művésznő augusztus 30-án, életének 62. évében hunyt el. Kishonti Ildikó a Színház- és Filmművészeti Főiskola musical szakán végzett 1977-ben. Dolgozott a Mafilm színtársulatában, játszott Győrött és Szolnokon. Budapesten tagja volt a Fővárosi Operettszínháznak és a Honvéd Művészegyüttesnek is. Hosszan tartó, súlyos betegség után a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének szeretetkórházában hunyt el.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×