eur:
393.88
usd:
364.83
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szili Katalint jelölik a KMKF állandó bizottsága elnökének

Szili Katalin lehet a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) állandó bizottságának elnöke, miután hétfőn távozik az Országgyűlés elnöki tisztségéből.

Ezt a lehetőséget maga Szili Katalin hozta szóba pénteken, amikor a KMKF éves plenáris ülésének szünetében beszélt az újságírókkal.

Arra kérdésre, hogy az Országgyűlés elnöki tisztségéből való távozása után hogyan tud majd részt venni a KMKF munkájában, Szili Katalin elmondta, hogy "az állandó bizottság elnökének engem fognak jelölni".

Végül arról beszélt, hogy a KMKF következő éves plenáris ülését 2010 szeptemberében fogják megtartani, arról pedig egyértelmű konszenzus alakult ki a parlamenti pártok között, hogy "a KMKF létezni fog, a jövőben is működni fog".

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke elmondta, hogy a KMKF hatodik plenáris ülésén zárónyilatkozat elfogadására készülnek.

"Minden együtt kidolgozott javaslatot konszenzussal fogadtunk el az eddigi hat ülésen, és
reményeim szerint a mai zárónyilatkozatnak is ez lesz a sorsa" - jegyezte meg.

Elmondta, hogy a KMKF plenáris ülésén a határon túli magyarság szempontjából meghatározó jelentőségű szakmapolitikai koncepciókat tárgyalnak meg, a gazdaságfejlesztés, a mezőgazdaság, a közlekedési nagyprojektek, valamint az oktatás-nevelési "minimálstandard" fontos ügyéről. Hangsúlyozta, hogy "ezek új lehetőséget teremtenek a korszerű és nagy ívű nemzetpolitikára", majd később hozzátette, hogy a határ menti együttműködésekkel is foglalkozó kérdések megvitatása a szomszédos országok érdekét is szolgálja.

Szili Katalin elismerte, hogy a résztvevők között "vannak eltérések" a csütörtöki Szécsényben lezajlott magyar-szlovák miniszterelnöki tanácskozás megítélésében, de nem ennek a kérdésnek a megvitatása volt a feladatunk - tette hozzá.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szlovákiai magyarság által is sérelmezett szlovákiai nyelvtörvény és Sólyom László augusztus 21-i Révkomáromba utazásának megtiltása tekintetében egységes álláspontot képvisel a fórum. "A nyelvtörvény esetében az alapvető konszenzus jelenleg is fennáll, rossz törvényt nem lehet jól végrehajtani" - jelentette ki Szili Katalin, majd hozzátette, hogy "az EBESZ ajánlásait fontosnak tartjuk, részben a nyelvtörvény módosítása és egy kisebbségi törvény elfogadása érdekében is".

Konszenzusos megítélésről beszélt Szili Katalin a KMKF működést ért szlovákiai bírálatok esetében is. Hangsúlyozta, hogy Európában nem szokatlan, hogy nemzetpolitikai együttműködésre kerüljön sor, számos ilyen gyakorlat van.

"Elhatároztuk, hogy összehasonlításokat készítünk a nemzeti kapcsolattartás európai gyakorlatairól" - tette hozzá.

Megemlítette még, hogy munkája során félévente találkozott a szomszédos országok házelnökeivel, de egyikük sem fogalmazott meg kifogást egyszer sem a KMKF működésével kapcsolatban.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) mind a 15 parlamenti képviselője megjelent a KMKF ülésén - hívta fel a figyelmet, utalva arra, hogy csütörtökön Robert Fico szlovák kormányfő bírálta az MKP-t, amiért képviselői a részt vesznek a KMKF munkájában.

Csáky Pál, az MKP elnökének szavaival egyetértve és őt idézve elmondta, "elég sajátos", hogy "Sólyom Lászlót nem engedik be, őket (az MKP képviselőit) pedig nem engedik ki Szlovákiából". Amint fogalmazott: "uniós tagországok vagyunk, a mozgásszabadság hozzátartozik az alapvető szabadságjogokhoz, a szabad mozgás is".

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×