eur:
393.92
usd:
369.66
bux:
65915
2024. április 23. kedd Béla

Tizenegy pontos nyilatkozatot fogadtak el a magyar-szlovák csúcson

Tizenegy pontos közös nyilatkozatot fogadott el a magyar és a szlovák kormányfő csütörtökön Szécsényben, a Forgách-kastélyban tartott találkozón. Bajnai Gordon a Robert Ficóval közösen tartott sajtótájékoztatón bejelentette: a 11 pontos nyilatkozat része, hogy mindkét fél elfogadja az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásait a szlovák nyelvtörvény módosítására vonatkozóan.

A két ország intenzív, gyors folyamatot indít annak érdekében, hogy a vitás kérdéseket a főbiztos ajánlásai alapján rendezze a kétoldalú vegyesbizottság keretein belül - közölte a magyar kormányfő, akinek a tájékoztatása szerint - bár érdemben eltérő jogértelmezésük van Sólyom László Révkomáromba tervezett látgatásáról - mindketten sajnálatosnak tartják azt, ami a magyar államfővel történt.

Szakértői egyeztetés lesz az ilyen látogatások normáiról, hogy a jövőben ne történhessen ilyen - közölte. Augusztus 21-én a szlovák hatóságok nem engedték Szlovákia területére a magyar köztársaság elnökét.

Bajnai Gordon hangsúlyozta: nem szűntek meg mindenben a véleménykülönbségek, de a találkozó lehetőséget ad arra, hogy közös akarattal, fegyelmezetten, lépésről-lépésre megpróbálják rendezni a két ország viszonyát.

A kormányfő hangsúlyozta: mindkét kormányon számon kérhető a 11 pontos nyilatkozat, amelyet szlovák kollégájával fogadott el.

Bajnai Gordon a sajtótájékoztatón kijelentette: nem szeretne úgy tenni, mintha minden probléma megoldódott volna a találkozón, hiszen továbbra is vannak véleménykülönbségek. Ugyanakkor hangsúlyozta: nagyon szívós munkával, világos elvek mellett meg lehet változtatni a kialakult helyzetet.

A nyilvánosság garancia lehet arra, hogy a két ország meg is valósítja a 11 pontos megállapodást - mondta a miniszterelnök.

Robert Fico hasznosnak és sikeresnek nevezte Bajnai Gordonnal tartott egyeztetését. A szlovák kormányfő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: teljes mértékben magukénak vallják és teljesíteni fogják azt, ami a közös nyilatkozatban van.

Bejelentette, hogy meghívta Szlovákiába a magyar miniszterelnököt, aki "bármikor, bármelyik városba ellátogathat". Javaslata szerint azonban Révkomáromban lehetne a találkozójuk, ahol a terveik szerint felállítják Cirill és Metód szobrát.

Robert Fico folyamatos egyeztetést, és párbeszédet javasolt Bajnai Gordonnak, és kezdeményezte, hogy a szlovák közszolgálati televízióban is folytassanak nyílt párbeszédet.

Fico: megfelelő a magyar kisebbség helyzete

Ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a szlovákiai magyar képviselők egy nappal a kormányfői megbeszélés után, a szlovák törvényhozás napján részt vesznek a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának ülésén.

Robert Fico szerint a Szlovákiában élő kisebbségek - köztük a magyar kisebbség - helyzete megfelel az európai normáknak.

Kisebbségi iskolák százai működnek Szlovákiában, a kisebbségek kulturális és politikai téren is támogatást kapnak - mondta a szlovák kormányfő, aki hazugságnak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint a szlovák nyelvtörvény korlátozza a magyar kisebbség nyelvhasználatát.

Továbbra is szabadon használhatja anyanyelvét minden szlovákiai magyar - jelentette ki Robert Fico.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×